PoradyPrzepis na syrop z kwiatów czarnego bzu siostry Anastazji to prawdziwy sekret zdrowia!

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu siostry Anastazji to prawdziwy sekret zdrowia!

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu siostry Anastazji to prawdziwy sekret zdrowia!
Manuel
07.06.2022 14:33

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu siostry Anastazji nie bez powodu uchodzi za najlepszą recepturę na zdrowy i pożywny napój z tych kwiatów. Jego przygotowanie nie jest wcale tak trudne, jak się niektórym wydaje.

freepik
freepik

Dlaczego warto pić syrop z kwiatów czarnego bzu?

Kwiat bzu czarnego, podobnie jak jego owoce, jest jadalny i bogaty w dobroczynne właściwości. Wśród głównych zastosowań leczniczych bzu czarnego można wymienić:

  • działanie moczopędne,
  • zmiękczające,
  • przeciwnerwicowe,
  • przeczyszczające,
  • napotne (wzmaga pocenie się),
  • krwiotwórcze,
  • przeciwreumatyczne,
  • oczyszczające
  • i pobudzające wydzielanie oskrzeli.

Syrop z kwiatów czarnego bzu przygotowuje się w postaci wyciągu, naparu lub herbaty ziołowej.

freepik
freepik

składniki:

  • 2 ½ kg białego cukru
  • 2 niewoskowane cytryny
  • 20 świeżych główek bzu czarnego, z odciętymi szypułkami
  • 85 g kwasku cytrynowego (najlepiej z apteki)
freepik
freepik

Krok 1

Wrzuć cukier i wlej 1,5 litra wody do największego rondla, jaki posiadasz. Delikatnie podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia, aż cukier się rozpuści. Od czasu do czasu zamieszaj. Za pomocą obieraczki do ziemniaków lub czegoś innego usuń skórkę z cytryn, a następnie pokrój cytryny w plastry.

freepik
freepik

Krok 2

Gdy cukier się rozpuści, doprowadź patelnię z syropem do wrzenia, a następnie wyłącz ogień. Napełnij miskę do mycia naczyń zimną wodą. Delikatnie przepłucz kwiaty, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń i insektów. Wyciągnij kwiaty, delikatnie potrząśnij i przełóż do syropu wraz z cytrynami, skórką i kwaskiem cytrynowym, a następnie dobrze wymieszaj. Przykryj naczynie i pozostaw do zaparzenia na 24 godziny.

freepik
freepik

Krok 3

Wyłóż durszlak czystym ręcznikiem do herbaty, a następnie umieść go nad dużą miską lub patelnią. Nalej syrop i pozwól mu powoli ociekać. Wyrzuć kawałki, które pozostały na ręczniku. Za pomocą lejka i chochli napełnij wysterylizowane butelki (szklane butelki umyj w zmywarce lub dobrze wymyj wodą z mydłem. Opłucz, a następnie pozostaw do wyschnięcia w niskim piekarniku). Voila! Syrop z kwiatów czarnego bzu jest od razu gotowy do picia i może być przechowywany w lodówce do 6 tygodni. Można go też zamrozić w plastikowych pojemnikach lub foremkach do kostek lodu i rozmrażać w razie potrzeby.

freepik
freepik

Masz zamiar wypróbować przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu siostry Anastazji? Daj nam znać jak Ci pójdzie!

A tu znajdziesz jeszcze kilka sprawdzonych przepisów na ogórki małosolne.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także