PoradyCo zrobić, aby ogórki kiszone nie spleśniały w słoiku? Jeden patent uratuje Twoje przetwory

Co zrobić, aby ogórki kiszone nie spleśniały w słoiku? Jeden patent uratuje Twoje przetwory

Co zrobić, aby ogórki kiszone nie spleśniały w słoiku? Jeden patent uratuje Twoje przetwory
27.08.2022 08:35

Lato to doskonały moment na rozpoczęcie kiszenia ogórkach. Oczywiście najlepiej smakują te, które samodzielnie wyhodujemy. Jednak zimą, czasami po otwarciu słoika na warzywach znajdujemy białawy nalot. Co zrobić, aby ogórki kiszone nie spleśniały?

Kiszone ogórki smakują wyśmienicie zwłaszcza zimą. Są doskonałym dodatkiem do potraw. Jednak po otwarciu słoika czasami czeka nas przykra niespodzianka. Na ogórkach znajduje się biały nalot. Co to właściwie jest? Czy to znak, że ogórki nie nadają się do spożycia?

Christoph Wick/unsplash
Christoph Wick/unsplash

Czym jest biały nalot na zalewie i ogórkach kiszonych?

W tym momencie należy sobie powiedzieć, że na wierzchu słoika może pojawić się kożuch fermentacyjny lub pleśń.

  • Kożuch fermentacyjny nie jest niczym groźnym i powstaje wskutek działalności bakterii mlekowych. Jest cieniutki, jasny i lekko pomarszczony. Pojawia się nie punktowo, ale na całej powierzchni zalewy. Przed spożyciem ogórków można go zdjąć lub wymieszać z zalewą.
  • Pleśń natomiast pojawia się punktowo i jest grubsza. Posiada przebarwienia w kolorze zielonym, pomarańczowym czy szarawym. Co ciekawe może także zagnieździć się na kożuchu fermentacyjnym. Zaniepokoić powinna Cię także pieniąca się zalewa lub zmiana jej struktury na bardziej glutowatą. Sygnałem ostrzegawczym są także rozmiękłe ogórki, które rozpadają się w dłoniach. Wówczas warzywa nie nadają się do spożycia i słoiki trzeba wyrzucić.

Jak zapobiec pleśnieniu ogórków kiszonych?

Jest jedna podstawowa przyczyna pleśnienia ogórków w słoikach. Chodzi o niewłaściwe wlanie zalewy. Powinna ona bezwzględnie zakryć, bardzo dokładnie, całe ogórki. Nie można dopuścić do tego, aby ich koniuszki wystawały ponad zalewę. Ona właśnie zabezpiecza kiszonki przed pleśnieniem. Po drugie musisz ogórki ułożyć ciasno w słoiku. To zapobiegnie ich wypływaniu powyżej poziomu zalewy. Dobrym patentem jest także dodanie odrobiny cukru do zalewy. Ma on działanie konserwujące (tak jak sól) i sprawi, że warzywa będą jędrne.

Już wiesz co zrobić, aby ogórki kiszone nie spleśniały. Zobacz teraz jak przygotować oprysk z drożdży wspomagający wzrost ogórków i pomidorów.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także