Codziennie piję żółty koktajl i zapominam, czym jest przeziębienie
Nadeszła wyczekiwana jesień, a wraz z nią sezon na przeziębienia. To najwyższy czas na to, żeby zadbać o swoją odporność. Nie musisz kupować tranu czy drogich suplementów diety. Skorzystaj z tego, co dała nam natura i przygotuj domowy koktajl wzmacniający odporność.
15.10.2023 11:34
Katar, kaszel, ból gardła, ból głowy, osłabienie, a niekiedy nawet gorączka to typowe objawy przeziębienia. Najczęściej dopada nas właśnie jesienią i zimą, kiedy to wychodzimy z ciepłego pomieszczenia na zewnątrz, gdzie jest zimne powietrze. Czy można ustrzec się przed chorobą? Oczywiście, że tak. Wystarczy, że zadbasz o swoją odporność. Wyjaśniamy, jak to zrobić.
Koktajl wzmacniający odporność. Poznaj genialny przepis
Jesienią bardziej niż kiedykolwiek powinniśmy zwrócić uwagę na to, co jemy. Warto sięgnąć po sezonowe warzywa i owoce, takie jak dynie, jabłka, śliwki, gruszki czy marchewki. Znajdziesz w nich mnóstwo antyoksydantów i witamin, które wspierają odporność i chronią organizm przed rozwojem groźnych chorób. Na bazie niektórych ze wspomnianych warzyw i owoców można przygotować koktajl, który wesprze odporność i pracę jelit, dostarczy wielu witamin i nasyci nas na długi czas. Przepis bazuje na składnikach, które jesienią i zimą dostaniesz na każdym straganie.
Składniki:
- duże jabłko,
- duża marchewka,
- duża cytryna,
- centymetrowy korzeń imbiru,
- szczypta cynamonu,
- szczypta kurkumy,
- łyżka miodu,
- szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego, sojowego, owsianego).
Przygotowanie jest banalnie proste. Jabłko, marchewkę i imbir umyj, a następnie pokrój w małe kawałki. Wrzuć je do wysokiej miski i dodaj do nich cynamon, kurkumę, miód, mleko oraz sok z całej cytryny. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę i przelej do szklanki. Koktajl pij pomiędzy posiłkami lub na czczo. Dawkuj go sobie codziennie, przez cały okres jesienno-zimowy, a zapomnisz, czym jest katar czy przeziębienie.
Jak wzmocnić odporność?
Witamina D znacząco wpływa na pracę układu immunologicznego, nerwowego, a także kostnego. Ze względu na to, że syntetyzowana jest w skórze pod wpływem promieni ultrafioletowych wytwarzanych przez słońce, naturalnie dostarczamy sobie jej tylko latem. Aby uniknąć groźnego niedoboru tej niezwykle ważnej witaminy, należy przyjmować ją codziennie, w formie tabletek lub oleju. Spożywanie witaminy D połączone ze zdrową, pełną witamin dietą to przepis na mocną odporność.