Cukinia może być trująca. Jeśli tak smakuje, absolutnie jej nie jedz
Cukinia to letnie warzywo, które można wykorzystać na mnóstwo sposobów — zarówno na słono, jak i na słodko. Taka z własnego ogródka jest wolna od chemii, lecz źle uprawiana może zaszkodzić zdrowiu. Czym są trujące cukinie? Odpowiadamy.
03.08.2023 15:43
Polacy bardzo chętnie uprawiają cukinie, gdyż nie trzeba się wiele napracować, by zebrać bogate plony. Jest jednak pewna kwestia, którą mało kto porusza, a może mieć przykre konsekwencje w przyszłości. Źle uprawiana może powodować zatrucie pokarmowe i doprowadzić do krytycznego stanu zdrowia. Sprawdź jak się przed tym uchronić.
Czy wszystkie cukinie są trujące?
Cukinia z domowego ogródka może być całkowicie nieszkodliwa, lecz zdarzają się przypadki, gdy warzywo zawiera zbyt dużo trującego związku o nazwie kukurbitacyna. Takie rośliny da się bardzo łatwo odróżnić, gdyż ich smak jest nieprzyjemny — gorzki i mdły. Warto zaznaczyć, że jeśli korzystamy ze sklepowych nasion, są one w pełni bezpieczne, sprawa ma się inaczej w przypadku tych, które pochodzą z niepewnego źródła.
Głównym czynnikiem, który powoduje wytwarzanie związku chemicznego, jest wysoka temperatura. Warzywo podlega stresowi termicznemu, co skutkuje wytwarzaniem toksyn. Ponadto zawartość trucizny wzrasta wraz z dojrzewaniem, dlatego najlepiej wybierać młode plony. Inna sprawa to sadzenie cukinii blisko roślin ozdobnych. Gatunki mogą się ze sobą krzyżować i tworzy to nowe związki.
Francuski dermatolog Philippe Assouly opisuje kilka przypadków, gdzie po zjedzeniu domowej cukinii ludzie zaczęli mieć silne zatrucia pokarmowe, a także tracili owłosienie na ciele. Cześć z nich doznała skurczu żołądka i silnego zapalenia jelit. Na terenie Niemiec doszło do zgonu, po tym, jak mężczyzna spożył gulasz przygotowany z samodzielnie wyhodowanej cukinii.
Jak rozpoznać, że cukinia jest trująca?
Najłatwiejsza metoda to sprawdzenie smaku warzywa. Jeśli jest gorzkie i mdłe to bardzo prawdopodobne, że zawiera w sobie trujący związek. Na nic zda się obróbka termiczna, gdyż toksyna w dalszym ciągu będzie wewnątrz tkanek warzywa.
Jeśli czujesz gorzki smak, a jedzenie cukinii przypomina męczarnie to wyraźny znak, że powinna wylądować w koszu. W takim przypadku nie można mówić o marnowaniu żywności, gdyż nasz zdrowie jest znacznie ważniejsze.