Cytryny nie spleśnieją przez długie tygodnie. Trzymam je w nieoczywistym miejscu
Cytryna to jeden z najpopularniejszych owoców. Używamy go zarówno do wypieków, jak i deserów czy napojów. Najczęściej ląduje w ciepłej herbacie, którą to w sezonie jesienno-zimowym pijemy litrami. Niestety, już kilka dni po zakupie siatki cytryn, owoce zaczynają pleśnieć. Jak przechowywać cytryny, żeby się nie psuły? Wyjaśniamy.
13.10.2023 13:54
Gdzie trzymać cytryny?
Jeśli chcesz, żeby cytryny były świeże jak najdłużej, sprawdź je już w sklepie. Jak to zrobić? Zacznij od przebrania owoców. Wybierz takie, które są małe, mają stosunkowo cienką skórkę i wydzielają intensywny zapach. Takie cytryny są po prostu najświeższe i najbardziej soczyste. Odpowiednio przechowywane, nie spleśnieją nawet przez kilkanaście dni. Jak więc przechowywać cytryny? Możesz włożyć je do lodówki, do szuflady przeznaczonej na owoce i warzywa. Pamiętaj jednak, że zimne owoce kroi się trudniej i nie są one tak soczyste jak te, które przechowuje się w temperaturze pokojowej. Można jednak iść o krok dalej. Istnieje metoda, która przedłuży ich świeżość o... kilka tygodni. Wystarczy, że włożysz cytryny do dużego słoika, a następnie, zalejesz je wodą. Po zamknięciu włóż słoik do lodówki. Dzięki "pływaniu" w wodzie nie stracą swojej soczystości, skórka zachowa sprężystość, a krojenie nie będzie problematyczne. Pamiętaj jednak o tym, aby regularnie wymieniać wodę — najlepiej raz na trzy dni. W ten sam sposób możesz przechowywać też marchewki czy korzenie pietruszki.
Jak przechowywać połówki cytryny?
Przygotowując herbatę czy deser, rzadko kiedy zużywamy całą cytrynę. Co więc zrobić z pozostałą częścią owocu? Włóż ją do czystego i suchego pojemnika na żywność, a następnie, umieść go w lodówce. Czystość i suchość pojemnika jest tutaj kluczowa, bowiem brudny oraz wilgotny tylko przyśpieszy proces rozkładu. Co ważne, cytryna przechowywana w ten sposób nie przesiąknie zapachem lodówki.