PoradyLajfhakiData ważności i produkty, które można zjeść po jej upływie

Data ważności i produkty, które można zjeść po jej upływie

Pomyśl sobie ile jedzenia marnujesz każdego dnia? Codziennie na śmietnikach ląduje tysiące produktów spożywczych, które bez problemu nadawałyby się do jedzenia. Niestety ze względu na panujące w Polsce przepisy, sklepy nie mogą oddać biednym produktów, które zbliżają się do końca daty ważności. Za to Ty nie musisz ich wyrzucać! Sprawdź listę produktów o których datę ważności nie musisz się martwić!

Data ważności i produkty, które można zjeść po jej upływie
Katarzyna

03.03.2020 | aktual.: 03.03.2020 19:35

Co robić aby nie marnować jedzenia?

Przede wszystkim zastanów się czy to co kupujesz w sklepie spożywczym jest Ci potrzebne. Czasami nie warto kupować na zapas np. gdy wiesz, że wybierasz się w długą podróż lub gdy kupujesz produkty tylko dlatego, że są w dobrej cenie, chociaż tak naprawdę nigdy nie planujesz ich zużyć. Warto chodzić do sklepów z listą zakupów, przygotowywać wcześniej spis co będzie potrzebne do zrobienia obiadu, a także sprawdzać czego nie ma w lodówce czy półkach.

Obraz

Data ważności czy naprawdę trzeba wyrzucić wszystkie produkty?

Większość produktów znakowana jest zbliżoną datą przeterminowania, z kolei żywność tj. produkty mleczne czy ryby i mięso, określane są określonymi dniami, które oznaczają bezpieczne spożycie danego produktu. Według dyrektywy Unii Europejskiej, sprzedaż takich produktów jest nielegalna, jednak czy oznacza to, że samo zjedzenie jogurtu dzień po terminie może nam zagrozić?

Najlepszą odpowiedzią na większość pytań jest zawsze odpowiedź "to zależy". W tym przypadku to zależy od sposobu oraz warunków przechowywania danego produktu. Chodzi tutaj nie tylko o opakowanie, ale także temperaturę, dostęp do światła oraz wilgoci. Pamiętaj także, że jeśli należysz do grona osób, które cierpią na częste problemy żołądkowe nie warto ryzykować. To samo dotyczy się kobiet w ciąży, osób starszych i dzieci.

Co warto zachować pomimo utraty ważności?

Chleb

pixabayc.com
pixabayc.com

Jeśli tylko będziesz odpowiednio przechowywać chleb istnieje szansa, że będziesz mogła go spożyć nawet po upływie daty ważności. Możesz przechowywać go w chlebaku lub w torbę papierową, ważna jednak jest pokojowa temperatura. Unikaj także pakowania chleba w folię, która może sprawić, że na bochenku przedwcześnie pojawi się szkodliwa pleśń. Chleb możesz zamrozić lub gdy stanie się suche, zrobić z niego grzanki lub bułkę tartą.

Jajka

pixabayc.com
pixabayc.com

Chociaż jajka mają wyznaczoną datę ważności to mimo tego, często można je spożywać nawet po 4 tygodniach! Oczywiście nie warto ryzykować chorobami i przed spożyciem takiego jajka warto przeprowadzić test świeżości. Wystarczy szklanka wody i jajko - więcej przeczytasz tutaj.

Masło

pixabayc.com
pixabayc.com

Termin przydatności masła zależy głownie od sposobu w jaki je przechowujemy. Jeśli trzymasz masło w lodówce będzie ono dobre jeszcze tydzień po upływie terminu. Z kolei masło trzymane stale w cieple, szybko zjełczeje i może popsuć się jeszcze przed datą określoną na opakowaniu.

Mleko

pixabayc.com
pixabayc.com

Podobnie jak przy maśle, warto pamiętać, że im mniejsza zawartość tłuszczu, tym wolniej będzie się ono psuło. Nawet jeśli w lodówce znajduje się mleko, które jest po terminie dwa lub trzy dni, możesz dać mu drugą szansę. Zanim jednak je spożyjesz sprawdź czy nie ma kwaśnego zapachu oraz charakterystycznych grudek, które świadczą o nieświeżości.

Dżem

pixabayc.com
pixabayc.com

Dżemy to kolejne produkty, które mogą być przechowywane znacznie dłużej niż wskazuje data na opakowaniu. Jeśli jeszcze nie otworzyłeś słoika z przetworem, może on stać nawet kilka miesięcy. Oczywiście wszystko zależy od ilości zawartego w dżemie cukru. Gdy już otworzyłeś słoik powinieneś go spożyć maksymalnie 3-4 tygodnie po upływie terminu. Jeśli poczujesz nieprzyjemny smak lub goryczkę lepiej natychmiast wyrzuć słoik.