To nie jest uchwyt! Dziura w desce do krojenia ma ukrytą funkcję, która ułatwia gotowanie
Czy wiesz, że deska do krojenia ma pewną ukrytą funkcję, o której wie mało osób. Poznaj trik z deską do krojenia i spraw, że gotowanie stanie się łatwiejsze.
18.02.2023 19:10
Zauważ, że niektóre prostokątne lub kwadratowe deski mają na jednym końcu podłużny otwór. Zwykle posiadają go deski wykonane z plastiku, ale nie jest to regułą. Zapewne wykorzystujesz ten otwór do zawieszania deski na jakimś haczyku. Oczywiście to jak najbardziej dobre rozwiązanie pozwalające lepiej zorganizować przestrzeń w kuchni. Jednak ten otwór na jeszcze jedno ciekawe zastosowanie.
Do czego służy podłużny otwór w desce do krojenia?
Po pokrojeniu dowolnych produktów możesz wrzucić je do miski lub garnka właśnie przez otwór w desce. Dzięki temu nie pobrudzisz blatu lub kuchenki sokami, które wypływają z warzyw czy mięsa. A dzieje się tak, gdy nachylasz deskę próbując umieścić żywność na patelni lub innym pojemniku. Natomiast zrzucając kawałki pożywienia przez otwór, nie będziesz musiał nachylać deski i unikniesz niepotrzebnego sprzątania.
Garść niezawodnych trików kulinarnych
Do rozdrobnienia ugotowanej piersi z kurczaka bądź indyka użyj miksera. Efekt z pewnością Cię zadowoli.
Jeżeli nie posiadasz papilotek, a masz ochotę na domowe babeczki, to ciasto wlej do wydrążonych połówek pomarańczy bądź mandarynek. Możesz upiec je w piekarniku bądź na grillu.
Ciasto drożdżowe dłużej zachowa świeżość i będzie puszyste, jeśli zamiast mleka dodasz kefir.
„Wczorajsza” pizza może szybko odzyskać świeżość. Wystarczy, że umieścisz ją w mikrofalówce wraz ze szklanką wody. Parujący płyn sprawi, że na przekąsce wytworzy się chrupiąca skórka.
Guacamole nie zmieni koloru w lodówce, jeśli wciśniesz w masę pestkę po awokado i przykryjesz folią spożywczą.
Mleka nie przechowuj na drzwiczkach lodówki. Ciągłe ich otwieranie sprawia, że jest ono narażone na różnice temperatur i szybciej się popsuje.