PoradyLajfhakiDietetycy radzą, co jeść w czasie upałów. Ma być kolorowo i lekko

Dietetycy radzą, co jeść w czasie upałów. Ma być kolorowo i lekko

co jeść w czasie upałów, fot. unsplash
co jeść w czasie upałów, fot. unsplash

09.07.2023 20:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Okres wakacyjny związany jest nierozerwalnie z wysokimi temperaturami, które utrudniają normalne funkcjonowanie. Niespokojny sen, zmęczenie, a nawet brak apetytu to konsekwencje, z jakimi musimy się mierzyć. Podpowiadamy, co jeść w czasie upałów.

Gorące dni nie zachęcają do jedzenia, a przecież jest ono niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego tak ważne jest, aby spożywać potrawy, które nie są gorące lub bardzo pikantne. Co jeść latem, aby było smaczne i chłodziło? Mamy kilka propozycji.

Czego unikać na talerzu w czasie upałów?

Kluczowe jest pilnowanie tego, aby nie jeść potraw, które mogą powodować uczucie ciężkości. Należą do nich:

  • tłuste dania (np. fast foody w postaci hamburgerów, frytek, pizzy lub smażonego mięsa) powodują wzmożoną pracę układu pokarmowego, któremu ciężko jest strawić taki pokarm;
  • słodycze oraz słodzone napoje działają na ciało podobnie jak tłuste dania;
  • słone potrawy i przekąski sprzyjają odwadnianiu się organizmu ze względu na wysoką zawartość soli;
  • ostre przyprawy o rozgrzewającym działaniu wzmagają wydzielanie potu, który podczas fali upałów i tak się pojawia.
Obraz

Co jeść w czasie upałów?

Wówczas najważniejsze jest systematyczne nawadnianie organizmu. Najlepiej jest jeść owoce i warzywa o najwyższej zawartości wody, np. pomidory, ogórki, melony, arbuzy i gruszki. Drugim produktem zalecanym do jedzenia w upały jest nabiał, szczególnie ten chudy np. maślanka lub kefir. Te produkty stanowią dobrą bazę do koktajli. Warto spożywać także sałatki, które są lekkie, np. sałatkę grecką z dodatkiem ogórka, oliwek, pomidora z aromatycznymi ziołami. Dobrym pomysłem będą też chłodniki z buraków, ogórków, pomidorów, bakłażanów, zielonego groszku, a nawet arbuza. Makarony ugotowane al dente z dodatkiem warzyw to kolejny ciekawy pomysł na obiad.

Obraz

Co pić w gorące dni?

Najlepiej pić wodę oraz napoje na bazie wody, które organizm wchłonie najlepiej. Dobrze jest przygotować dzbanek lemoniady lub izotoniku samodzielnie w domu. Mrożone kawy i herbaty to prawdziwe rarytasy, które z dodatkami są naprawdę smaczne. Chłodzone musy oraz sorbety to niedoceniane, a dobrze chłodzące desery, które są o wiele zdrowszą alternatywą dla standardowych słodyczy.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także