InspiracjeDla dobra nauki zjedli po 1,5 kg szparagów. Eksperyment rozwiązał śmierdzącą zagadkę

Dla dobra nauki zjedli po 1,5 kg szparagów. Eksperyment rozwiązał śmierdzącą zagadkę

Właśnie trwa sezon na szparagi, więc większość z nas serwuje je przynajmniej kilka razy w tygodniu. Zaraz po ich zjedzeniu może dojść do pewnej śmierdzącej sytuacji. Otóż już 15-20 minut po zjedzeniu szparagów, zapach moczu zaczyna przybierać woń... zgniłej kapusty. Aby mieć potwierdzenie naukowe tego zjawiska, czterech mężczyzn musiało poddać się eksperymentowi.

Zielone szparagi.
Zielone szparagi.
Źródło zdjęć: © Pixabay | matthiasboeckel

15.04.2024 16:36

Mocny kapuściany zapach moczu po zjedzeniu szparagów, to coś naturalnego. Choć nie jest to przyjemna woń, to nie trzeba się doszukiwać w niej żadnych nieprawidłowości. Już lata temu podejrzewano, że po zjedzeniu szparagów z wonią moczu dzieje się coś dziwnego, lecz dopiero pewne naukowe badanie potwierdziło tę tezę. W eksperyment zaangażowano czterech mężczyzn, którzy dla dobra nauki zjedli pokaźną ilość warzywa.

Dlaczego szparagi zmieniają zapach moczu?

Choć eksperymenty naukowe nie są niczym nadzwyczajnym, to w XIX wieku grupa mężczyzn miała niecodzienne zadanie. Kazano im zjeść po półtora kilograma szparagów, a kilkanaście minut później byli zmuszeni skorzystać z toalety. Głównym celem było zbadanie zapachu moczu, jaki wydalili. Jak się okazało, mocz pachniał zgniłą kapustą, co jedynie potwierdziło naukową tezę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Badania moczu podjął się polski naukowiec Marceli Nencki, który rozbił skład cieczy i wyodrębnił związek odpowiedzialny za mocną, nieprzyjemną woń. Jego zdaniem winny jest metanotiol, lecz poza nim w moczu wykryto jeszcze inne związki, które zawierają sporo wonnej siarki. Jak widać poświęcenie mężczyzn w XIX wieku, nie poszło na marne.

Nie każdy reaguje na szparagi? Naukowcy postanowili ponownie przebadać mocz po zjedzeniu szparagów

Teza Marcelego Nenckiego była trafna, lecz wiele lat później postanowiono ponownie sprawdzić mocz ludzi po zjedzeniu szparagów. W tym celu zbadano większą grupę, co dało szerszy obraz i potwierdziło, że każdy organizm jest inny. Zapach moczu nie był taki sam u każdego badanego lub nie każdy z testerów go wyczuwał.

Część badanych nie miała w moczu związków siarki odpowiedzialnych za nieprzyjemną woń, co znaczy, że nie każdy organizm działa tak samo. Podobnie w przypadku osób, które sprawdzały woń moczu – w ich receptorach węchu brakowało nukleotydu, który odpowiadałby za wyłapanie nieprzyjemnej woni. Naukowcy stwierdzili, że mocny zapach moczu to nie tylko metanotiol, ale i kwas szparagowy, który jest głównym winowajcą całego zamieszania.

Jedno jest pewne, nieprzyjemna woń po zjedzeniu szparagów nie jest powodem do zmartwień. Wytworzenie lotnych związków siarki w moczu jest zupełnie normalne i nie świadczy o nieprawidłowościach w układzie moczowym. Jedzenie szparagów jest bardzo zdrowe, a ich związki czynne wspierają wszystkie organy wewnętrzne, w tym pęcherz moczowy. A nieprzyjemna woń? Ulotni się po kilku godzinach.

Źródło: naukawpolsce.pl.