Dlaczego jajka w sklepach trzymane są na półkach, a nie w lodówce? To zaskakujące!
23.03.2023 14:23
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jajka najczęściej przechowujemy w lodówce, a jednak — robiąc zakupy — zabieramy je nie z chłodziarki, a ze sklepowej półki. Niektórzy mogą zastanawiać się, czy to nie wpływa źle na ich jakość oraz przydatność do spożycia. Co więcej, przecież na opakowaniach widnieje też informacja, aby przechowywać je w chłodnych warunkach. Skoro tak, to dlaczego jajka w sklepach trzymane są na półkach? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości!
Przechowywać jajka w lodówce, czy poza nią? To dopiero zagwozdka! W sklepach wcale nie zabieramy ich z chodziarek. Leżą na półkach blisko cukru, mąk lub innych produktów. Więc czy wkładanie ich do lodówki tuż po powrocie do domu ma jakikolwiek sens?
Dlaczego jajka w sklepach są poza lodówką?
Z automatu wchodzimy w znaną nam alejkę. Sprawdzamy nawet przed włożeniem ich do koszyka, czy nie są potłuczone. Jednak zwykle nie zastanawiamy się nad tym, dlaczego są przechowywane na ciepłej hali sklepowej. Jednak w domu od razu wkładamy je do lodówki, czym chcemy przedłużyć ich świeżość. Wydaje się to nieco paradoksalne, czyż nie? Skoro jajka szybko psują się w ciepłej temperaturze, to dlaczego w sklepach są ułożone na półkach? O co dokładnie chodzi i czy faktycznie przechowywanie jajek w lodówce jest konieczne?
Jak przechowywać jajka?
Zamieszanie podkreśla fakt, że w małych osiedlowych sklepach jajka bierzemy jednak z lodówek. Mają tam swoje miejsce, tuż obok serów i innych produktów mlecznych — zupełnie inaczej niż w przypadku supermarketów. Można się przez to nieźle pogubić. Wszystko jednak sprowadza się do ciepła. Jajka najlepiej czują się w temperaturze 20 stopni. W marketach jest chłodniej niż w domu. Widać to zimą, kiedy możemy chodzić po hali sklepowej w kurtce i nie będzie nam gorąco.
To wszystko z oszczędności!
Podczas letnich, upalnych dni w marketach również jest zimno, a to wszystko dzięki nienagannej klimatyzacji. To właśnie dlatego przechowywanie jajek odbywa się poza lodówką. I ot, cała tajemnica! Co więcej, dodatkowe lodówki na jajka wiązałyby się z większym kosztem i zajęciem przestrzeni. Taniej i wygodniej jest trzymać je na półce, gdzie panuje odpowiednia dla nich temperatura. Nie ma zatem obaw, że jajka w sklepie się zepsują — chyba że przed dostarczeniem do sklepu były źle przechowywane, ale to raczej małoprawdopodobne ryzyko.