PoradyLajfhakiDodaję do wody i wrzucam fasolkę szparagową. Wychodzi idealna

Dodaję do wody i wrzucam fasolkę szparagową. Wychodzi idealna

jak ugotować fasolkę szparagową, fot. Getty Images
jak ugotować fasolkę szparagową, fot. Getty Images

01.07.2023 14:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Fasolka szparagowa jedzona jest na wiele sposobów. Jedni uwielbiają ją jako dodatek do mięsa i ziemniaków, inni konsumują z bułką tartą i masłem. Podpowiadamy, jak ugotować fasolkę szparagową.

Sezon na fasolkę szparagową trwa w najlepsze. Jeśli planujesz w najbliższym czasie ją kupić, zdradzamy trik na to, jak ją przygotować, aby wyszła smaczna i pożywna.

Właściwości odżywcze fasolki szparagowej

W okresie letnim mamy sezonowe warzywa i owoce na wyciągnięcie ręki. Warto korzystać z ich dobrodziejstw, aby zapewnić sobie niezbędne witaminy i minerały. Fasolka szparagowa jest bogatym źródłem witaminy A, kwasu foliowego, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwasu pantotenowego), witaminy C i witaminy K. Dostarcza też minerałów takich jak: wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, fluor, miedź oraz mangan. Poleca się ją osobom borykającym się z zaburzeniami metabolizmu, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Powinni jeść ją także wszyscy ci, którzy mają niedobór żelaza. Fasolka wspiera pracę układu nerwowego i obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Zbadano również, że pomaga zmniejszyć ryzyko miażdżycy i chorób serca.Poprawia też krążenie, wygląd skóry i pracę układu odpornościowego. Dlatego, jeśli mamy okazję, warto ją jeść.

Obraz

Jak ugotować fasolkę szparagową?

Gotowanie fasolki szparagowej nie jest niczym trudnym. Pierwszym krokiem jest jej umycie i odcięcie końcówek. Kolejny krok to wrzucenie fasolki garnka zimną wodą i 1 łyżką cukru oraz 1 łyżeczką soli. Na koniec doprowadzić wodę do wrzenia. Jeśli chodzi o czas gotowania, to zależy on przede wszystkim od rodzaju fasolki. Oto, jak to wygląda w praktyce.

  • od 10 do 20 minut — w przypadku fasolki szparagowej zielonej,
  • od 5 do 10 minut — w przypadku fasoli szparagowej żółtej.

Co więcej, młoda fasolka będzie gotować się znacznie szybciej. Ugotowaną fasolkę odcedź i podawaj posypaną ziołami czy rozmarynem lub z bułką tartą.

Obraz

Ciekawostki o fasolce szparagowej

Odkrywamy przed tobą kilka ciekawych faktów dotyczących fasolki. Jesteśmy pewni, że o niektórych mogłeś nawet nie wiedzieć!

  • Fasolka szparagowa może spowodować wzdęcia.
  • Uprawia się ją już od 7 tysięcy lat!
  • Surowa fasolka szparagowa zawiera toksyczną substancję zwaną fazyną.
  • Do największych producentów tego warzywa należą: Chiny, Indonezja, Indie, Turcja i Tajlandia.
  • Święto fasolki szparagowej w Polsce odbywa się od 2000 roku w Zakliczynie.