Dodaj do wody i zagotuj. Odżywi pomidory w maju lepiej niż kupny nawóz
15.05.2023 08:43, aktual.: 15.05.2023 09:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nawożenie pomidorów jest kluczowe do ich wzrostu. Dobra odżywka do pomidorów sprawi, że będą smaczne i soczyste. Na sklepowych półkach jest wiele gotowych nawozów - my mamy dla Ciebie coś lepszego! Domowy nawóz do pomidorów, który używa się u nas od pokoleń.
Podstawą pielęgnacji pomidorów jest prawidłowe nawożenie. Zapewnia im to dostęp do niezbędnych makro- i mikroelementów - a te wpływają korzystnie na ich wzrost. Nie możesz go pominąć, ponieważ będzie miało to opłakane skutki w plonach. Dobry nawóz będzie stale uzupełniał zapotrzebowanie pomidorów na składniki odżywcze - najlepiej stosuj naturalny. Polecamy nawozy w postaci płynnej - najszybciej nakarmią one pomidory. Samodzielnie zrobienie takiej odżywki - jest bardzo proste. Składniki na te mikstury często masz w swojej kuchni. Poznaj nasze przepisy!
Domowa odżywka do pomidorów
Pierwszą myślą, jaka przyszła Ci do głowy to zastosowanie gotowego nawozu. Początkujący ogrodnicy robią tak w obawie o swoje plony. Domowy nawóz do pomidorów to nic trudnego i spokojnie możesz zrobić go sam. Oto przepis: 1 łyżka goździków, skórka z 1 cebuli, zawartość 2 torebek czarnej herbaty (użyj fusów), 300 ml wody.
Przygotowanie: składniki umieść w garnku i zalej wodą. Garnek postaw na gazie, a jego zawartość gotuj przez 10-15 minut. Po upływie tego czasu zawartość garnka przecedź.Do podlania pomidorów wykorzystuj sam płyn. Miksturę rozcieńcz w wodzie przed podlaniem nią pomidorów. Na 100 ml roztworu potrzebujesz do wymieszania 3 litrów wody. Podlewaj nią nim pomidory raz na 25-30 dni.
Domowy nawóz do pomidorów z popiołu i pokrzywy
Mamy dla Ciebie jeszcze inny skuteczny przepis naszej babci. Do 10 litrowego garnka nalej wodę. Dodaj do niej 500 g popiołu z komina - ma to być czysty popiół po spalonym drewnie. Następnie dodaj garść łupin po cebuli z paroma kępkami pokrzywy bez korzeni. Całość gotuj przez 15 minut i zostaw na całą noc. Na drugi dzień odcedź mieszankę i podlewaj nią pomidory.