PoradyLajfhakiDomowy trik na trądzik i młodą skórę za mniej niż złotówkę

Domowy trik na trądzik i młodą skórę za mniej niż złotówkę

cebula właściwości na skórę fot. freepik
cebula właściwości na skórę fot. freepik
30.07.2023 14:00

Cebula to niezastąpiony składnik wielu potraw. Podkreśla smak i jest bardzo zdrowa. Niewiele osób wie, że można stosować ją też do pielęgnacji cery. Zobacz, jakie właściwości ma cebula na skórę. Po jej zastosowaniu oniemiejesz z wrażenia.

Cebula to wszechstronne warzywo. Warto ją spożywać, ponieważ zawiera wiele cennych witamin i składników odżywczych. Syrop z cebuli wspiera naszą odporność. Poznaj jej zastosowanie również na twarz.

Właściwości cebuli

Cebula to prawdziwa bomba witaminowa. Nic więc dziwnego, że polecana jest zarówno na surowo jak i jako dodatek do potraw. Z dzieciństwa każdy z nas pamięta syrop z cebuli stosowany na przeziębienia. Warzywo to jest źródłem: cynku, magnezu, kwasu foliowego, żelaza, potasu, wapnia, witamin z grupy B, C, K, E, A oraz błonnika pokarmowego. Cebula świetnie sprawdzi się też jako naturalny kosmetyk.

pixabay
pixabay

Jak stosować cebulę na twarz?

Cebula działa rewelacyjnie na twarz. Warto stosować ją do codziennej pielęgnacji w postaci okładów. Jako naturalny kosmetyk działa bakteriobójczo i przeciwutleniająco. Pomaga więc z powodzeniem walczyć z trądzikiem. Zawiera też dużo witaminy C.  Jej używanie poprawia kondycję skóry, minimalizuje zmarszczki i opóźnia procesy starzenia się. Cebula to naturalna kuracja anti-aging. Jednak przed jej zastosowaniem - zrób próbę uczuleniową.

Vegetables. Many onions on blanket
Vegetables. Many onions on blanket

Przepis na syrop z cebuli naszych babć

Wiesz już, jak zadbać o siebie od zewnątrz za pomocą cebuli, ale dobrze jest też wzmacniać się od wewnątrz. Dlatego mamy dla Ciebie przepis na syrop z cebuli naszych babć. Nie ma lepszego napoju na wzmocnienie odporności! Oto receptura. Składniki: 2 średnie cebule - 250 g, 4 łyżki miodu i opcjonalnie: sok z cytryny, czosnek lub imbir. Przygotowanie: Obierz i posiekaj drobno dwie średnie cebule.  Następnie włóż je do słoika o pojemności około 400 ml. Do cebuli dodaj cztery łyżki jasnego, płynnego miodu. Opcjonalnie możesz też dodać sok z cytrynu, czosnek lub imbir - wzmocni smak i doda mnóstwa witamin. Zamieszaj. Słoik na koniec przykryj przykrywką i odstaw na dwie do trzech dób. Po tym czasie cebula puści sok, a napar będzie gotowy do picia! Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także