PoradyCebula w rajstopie, sałata w ściereczce... Sposoby naszych babć na przechowywanie jedzenia

Cebula w rajstopie, sałata w ściereczce... Sposoby naszych babć na przechowywanie jedzenia

Nie wszystko powinno być przechowywane w najzimniejszym kącie lodówki. Czasami są lepsze sposoby na utrzymanie czegoś w świeżości. Pokażemy ci dzisiaj pomysłowe metody na przechowywanie jedzenia. Część z nich na pewno ci się spodoba.

metody na przechowywanie jedzenia fot. genialne.pl
metody na przechowywanie jedzenia fot. genialne.pl
Manuel

12.03.2023 12:12

Skuteczne (choć niekonwencjonalne) metody na przechowywanie jedzenia

Oto nasze propozycje. Bazują one na starych zwyczajach naszych babć i naszych mam, a także najnowszych nowinkach z mediów społecznościowych. Ciekawe która z nich skradnie twoje serce.

Cebula

Świetnym miejscem do przechowywania jednej lub kilku cebul jest niepotrzebna już rajstopa. Przewiewność ich materiału powstrzymuje to warzywo przed gniciem, a jednocześnie zapewnia mu dobre warunki, by przez długi czas było świeże. Cebule w rajstopie najlepiej jest powiesić w spiżarni.

Sałata

Nie wiesz, co zrobić z pojedynczymi liśćmi sałaty, które zostały ci po jedzeniu? Na pewno nie jest dobrym rozwiązaniem zapakowanie ich do lodówki. Lepiej namocz je w wodzie, a następnie zawiń je w kuchenny ręcznik. Potem wystarczy, że tak zapakowane liście sałaty włożysz do szczelnego pojemnika. W ten sposób zachowają przez dłuższy czas swoją świeżość.

metody na przechowywanie jedzenia, fot. genialne.pl
metody na przechowywanie jedzenia, fot. genialne.pl

Mozzarella

Jeżeli kupiona jakiś czas temu przez ciebie mozzarella wyschła, to jest sposób, żeby to naprawić. Do małego lub średniego pojemnika wlej wodę i dodaj do niej sól. Wymieszaj, a następnie wrzuć do środka mozzarellę. Jeśli trochę ją przetrzymasz w takiej zalewie, to odzyska ona w pełni swoją poprzednia soczystość.

Pomidory

Jeżeli chcesz, aby to warzywo było dłużej świeże, to przed włożeniem ich do pojemnika urwij lub obetnij ich szypułki. Następnie włóż je do naczynia do góry nogami. Zauważysz, że w ten sposób pozostaną świeże na dłużej.

Ziemniaki

Świeżość ulubionego warzywa Polaków można wydłużyć, jeśli do pojemnika, w którym je przechowujesz, dodasz jabłka. Następnie przykryj całość suchą ściereczką kuchenną.

Czosnek

Czosnek zachowa świeżość nawet na 3 tygodnie, jeżeli przechowasz go w papierowym opakowaniu z dobrym przepływem powietrza. Jeśli nie masz takiego, to po prostu w zwykłej papierowej torebce zrób kilka dziurek dziurkaczem lub podobnym narzędziem.

Cytryny

Rozetnij owoce cytrusowe na cztery równe części - tak, by otworzyły się jak wnętrze kwiatu. A następnie nasyp do środka pokaźną ilość soli. Teraz złóż je, wrzuć do czystego słoika i zalej wodą. Tak spreparowane cytryny wytrzymają aż 6 miesięcy.

Triki na przechowywanie jedzenia. Dzięki nim nic się nie marnuje w koszu