Dziwny trik na sprzątanie, do którego babcia zawsze używała… kromki chleba!
Chleb to jeden z podstawowych produktów, które zawsze mamy w domu. Rano lubimy wyjść po świeży, chrupiący bochenek na śniadanie. No, chyba że akurat jesteśmy na diecie bezglutenowej lub niskowęglowodanowej… Ale nawet wtedy warto mieć w kuchennej szafce kilka kromek. Po co? Bo to świetny domowy sposób na sprzątanie!
Jeśli nigdy wcześniej nie słyszałeś o tym triku, zapytaj swoją babcię, a opowie Ci o nim więcej szczegółów. Dawniej chleb był jedną z najłatwiej dostępnych rzeczy, ponieważ w wielu gospodarstwach domowych wypiekano go na porządku dziennym. Było go pod dostatkiem, więc używanie go również do sprzątania, to był naprawdę bardzo popularny domowy sposób. Nie wiadomo, dlaczego z biegiem czasu o nim zapomniano, a szkoda…
Chleb jako środek czyszczący – choć to brzmi jak absurd, kiedyś naprawdę tak go wykorzystywano
A to wszystko za sprawą tak szkodliwego dla niektórych glutenu! To właśnie on ma właściwości czyszczące. Dlatego nawet nie próbuj sprawdzać tej sztuczki, wykorzystując chleb bezglutenowy lub ziarnisty! Najlepiej sprawdzi się do tego bochenek najzwyklejszy - biały lub żytni.
Miękisz, czyli wnętrze chleba, działa jak magiczna gąbka!
Usuń skórkę chleba, a środek zwiń w kulkę – czyść nią wszelakie smugi i plamy. Będziesz zaskoczony, jak szybko znikną. Dodatkowym atutem jest fakt, że taka „gąbka” jest bardzo delikatna i na pewno nie zarysuje żadnej powierzchni.
Następnym razem, kiedy Twój chleb będzie już nieświeży – nie wyrzucaj go! Przetestuj ten genialny patent znany już od lat, a gwarantuję Ci, że jeszcze nie raz do niego wrócisz.
Czerstwe pieczywo? Nie marnuj go!
Jeśli Twój bochenek nie jest już pierwszej świeżości, absolutnie go nie wyrzucaj. Może i pysznych kanapek z niego nie zrobisz, ale możesz wykorzystać go też do przyrządzenia różnych smakołyków:
- czosnkowych grzanek
- zapiekanek
- tostów
- knedli
- zupy chlebowej
- kwasu chlebowego
Masz już dość tego, że pieczywo kupione w sklepie jest czerstwe już po jednym dniu? Widocznie źle je przechowujesz! Chleb trzymany w lodówce jest świeży nawet 7 dni! Trzeba tylko pamiętać o jednej czynności.