PoradyChleb trzymany w lodówce jest świeży nawet 7 dni! Trzeba tylko pamiętać o jednej czynności

Chleb trzymany w lodówce jest świeży nawet 7 dni! Trzeba tylko pamiętać o jednej czynności

Chleb trzymany w lodówce jest świeży nawet 7 dni! Trzeba tylko pamiętać o jednej czynności
Manuel
04.07.2022 09:45, aktualizacja: 14.09.2022 19:58

Wielu miłośników jedzenia uważa, że chleb w lodówce nigdy się nie powinien znaleźć. Ale są i tacy, którzy uważają, że jest to jak najbardziej OK, a pozwala przedłużyć jego przydatność do spożycia. Odpowiemy na pytanie, czy można przechowywać chleb w lodówce i pokażemy Ci, jak to prawidłowo zrobić.

Czy można przechowywać chleb w lodówce?

Jeśli zabierzesz się do całej rzeczy nieumiejętnie chleb w lodówce bardzo szybko spleśnieje, stanie się częściowo lub całkowicie suchy i/lub zupełnie straci swój smak. Jeśli wygląd lub konsystencja pieczywa wyciągniętego z lodówki budzi u Ciebie jakiekolwiek wątpliwości, to go po prostu nie jedz. To powinno być oczywiste, ale zdziwiłbyś się dla jak wielu osób nie jest.

freepik
freepik

Jak przechowywać chleby w lodówce?

Jest to bardzo proste i nie potrzebujesz do tego żadnych wymyślnych narzędzi czy sprzętu. Zapakuj go szczelnie w folię, torbę do mrożonek lub zamknij w hermetycznym pojemniku. To powinno go wystarczająco zabezpieczyć.

Jeśli przechowujesz w lodówce chleb kupiony w sklepie, możesz go również trzymać w oryginalnej folii. Takie opakowanie zazwyczaj bardzo dobrze się sprawdza. Prawie zawsze jest ono hermetyczne i zapewnia pieczywu optymalny poziom wilgoci w warunkach lodówki.

Jak przechowywać domowy chleb w lodówce?

Z kolei w przypadku własnoręcznie wypieczonego, domowego chleba trzeba zawsze upewnić się, że chleb nie jest już ani trochę ciepły po wypieczeniu. Dopiero gdy masz pewność co do tego, owiń go szczelnie folią lub wykorzystaj inny ze wspomnianych sposobów. W przeciwnym razie skończysz z rozmokłym kawałkiem pieczywa, które nie będzie smakowało dobrze, a może też Cię przyprawić o zatrucie pokarmowe.

Co właściwie daje folia/podobne opakowanie? Zabezpiecza ona chleb przed działaniem bardzo różnorodnych czynników występujących w lodówce. A zarazem - tak jak wspomnieliśmy - zabezpiecza odpowiedni poziom wilgotności.

freepik
freepik

Jak długo chleb wytrzymuje w lodówce?

Poza lodówką, w temperaturze pokojowej, domowej roboty, własnoręcznie wypieczony chleb zazwyczaj wytrzymuje około czterech dni. Natomiast chleb kupiony w sklepie - do siedmiu. Z kolei przechowywanie chleba w lodówce może przedłużyć jego trwałość nawet o pięć dni. Oznacza to, że jeśli rzecz dobrze zorganizujesz, to Twój domowej roboty chleb może z łatwością przetrwać łącznie dziewięć dni, podczas gdy chleb kupiony w sklepie może być zdatny do spożycia przez 12 dni.

Owe 12 dni powinieneś traktować jako zdecydowane maksimum. Choć niektórzy uważają, że da się 14 dni. Pytanie tylko czy warto ryzykować swoje zdrowie dla dwóch dodatkowych dni... A co jeśli chcesz przechować chleb jeszcze dłużej? Wtedy odpowiedzią może być zamrażarka, a na pewno nie lodówka.

A tutaj możesz zobaczyć jak wygląda jedzenie w szpitalach na całym świecie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także