PoradyLajfhakiGrillujesz mięso w folii aluminiowej? Oto którą stroną je owijać

Grillujesz mięso w folii aluminiowej? Oto którą stroną je owijać

Folia aluminiowa to często użytkowane akcesorium w naszej kuchni. Przydatna do przygotowania pieczeni lub innych potraw w piekarniku. Czy wiesz, że folia aluminiowa do piekarnika powinna być wkładana odpowiednią stroną?

folia aluminiowa do piekarnika fot. genialne.pl
folia aluminiowa do piekarnika fot. genialne.pl

Wiele osób nie wyobraża sobie kuchni bez folii aluminiowej. Nic dziwnego, szczególnie że ma ona szerokie zastosowanie - również do sprzątania. Nie bez powodu ma ona stronę matową i błyszcząca. Zdradzimy dlaczego.

Zastosowanie folii aluminiowej

Folia aluminiowa pozwala przygotować wiele pysznych potraw. Dzięki niej filet z kurczaka z grilla robiony w folii jest miękki i soczysty. Bez niej mięso mogłoby pozostać suche, a wtedy straciłoby cały swój urok. Podobnie jest z w przypadku ryb z pieca. Folia pozwala im zachować aromat - zwłaszcza, jeśli dodatkowo są zawinięte też warzywa, przyprawy i cytryna. Nadaje się też do przechowywania, dzięki niej użyciu potrawy zachowują swoją świeżość i naturalny zapach.

folia aluminiowa jedzenie, fot. freepik
folia aluminiowa jedzenie, fot. freepik

Folia aluminiowa - która strona do pieczenia?

Wydawać by się mogło, że nie ma to znaczenia. Nic bardziej mylnego, szczególnie, że każda strona różni się od siebie nie tylko powierzchnią, ale i funkcjonalnością. Błyszcząca służy do utrzymania ciepła, zaś matowa odwrotnie - ogranicza nagrzewanie jedzenia. Dlatego, jeśli chcesz, aby Twoje potrawy dobrze się upiekły w piekarniku lub na grillu i zachowały odpowiednią temperaturę po wyjęciu - zawiń je od środka błyszczącą stroną. Ta strona sprawi też, że mięso czy ryba upieką się równomiernie.

Folia aluminiowa w piekarniku Fot. genialne.pl / flickr
Folia aluminiowa w piekarniku Fot. genialne.pl / flickr

Kiedy nie używać folii?

Teraz kiedy już wiesz, jak stosować folię w piekarniku - z pewnością Twoje potrawy będą jeszcze smaczniejsze. Pamiętaj też, że są przypadki, w których pod żadnym pozorem nie powinniśmy używać folii. Mowa tu oczywiście o mikrofalówce. Podobnie, jak metalowe naczynia - nie nadaje się ona do podgrzewania w mikrofali. Danie nie podgrzeje się, a metal, który zawiera, negatywnie wpłynie na pracę urządzenia, w tym lampy mikrofalowej. Nie łącz też folii z naczyniami z metali - wchodzą ze sobą w chemiczną reakcję. Dania też stracą swoje walory i będą miały metaliczny posmak.