Grillujesz mięso w folii aluminiowej? Oto którą stroną je owijać
Folia aluminiowa to często użytkowane akcesorium w naszej kuchni. Przydatna do przygotowania pieczeni lub innych potraw w piekarniku. Czy wiesz, że folia aluminiowa do piekarnika powinna być wkładana odpowiednią stroną?
06.07.2023 18:24
Wiele osób nie wyobraża sobie kuchni bez folii aluminiowej. Nic dziwnego, szczególnie że ma ona szerokie zastosowanie - również do sprzątania. Nie bez powodu ma ona stronę matową i błyszcząca. Zdradzimy dlaczego.
Zastosowanie folii aluminiowej
Folia aluminiowa pozwala przygotować wiele pysznych potraw. Dzięki niej filet z kurczaka z grilla robiony w folii jest miękki i soczysty. Bez niej mięso mogłoby pozostać suche, a wtedy straciłoby cały swój urok. Podobnie jest z w przypadku ryb z pieca. Folia pozwala im zachować aromat - zwłaszcza, jeśli dodatkowo są zawinięte też warzywa, przyprawy i cytryna. Nadaje się też do przechowywania, dzięki niej użyciu potrawy zachowują swoją świeżość i naturalny zapach.
Folia aluminiowa - która strona do pieczenia?
Wydawać by się mogło, że nie ma to znaczenia. Nic bardziej mylnego, szczególnie, że każda strona różni się od siebie nie tylko powierzchnią, ale i funkcjonalnością. Błyszcząca służy do utrzymania ciepła, zaś matowa odwrotnie - ogranicza nagrzewanie jedzenia. Dlatego, jeśli chcesz, aby Twoje potrawy dobrze się upiekły w piekarniku lub na grillu i zachowały odpowiednią temperaturę po wyjęciu - zawiń je od środka błyszczącą stroną. Ta strona sprawi też, że mięso czy ryba upieką się równomiernie.
Kiedy nie używać folii?
Teraz kiedy już wiesz, jak stosować folię w piekarniku - z pewnością Twoje potrawy będą jeszcze smaczniejsze. Pamiętaj też, że są przypadki, w których pod żadnym pozorem nie powinniśmy używać folii. Mowa tu oczywiście o mikrofalówce. Podobnie, jak metalowe naczynia - nie nadaje się ona do podgrzewania w mikrofali. Danie nie podgrzeje się, a metal, który zawiera, negatywnie wpłynie na pracę urządzenia, w tym lampy mikrofalowej. Nie łącz też folii z naczyniami z metali - wchodzą ze sobą w chemiczną reakcję. Dania też stracą swoje walory i będą miały metaliczny posmak.