4 proste triki, dzięki którym zawsze przygotujesz perfekcyjną jajecznicę
Przepisu na jajecznicę chyba nikt nie potrzebuje. Doskonała na śniadanie, kolację albo szybki posiłek. Jej przygotowanie również nie wymaga skomplikowanych umiejętności, tak może się przynajmniej wydawać.
20.02.2020 | aktual.: 20.02.2020 18:01
Jajecznica może być znacznie lepsza. Istnieje kilka trików, które pomogą ci przygotować jajecznicę idealną. Warto się więc nauczyć podstaw. Zastosuj się do czterech poniższych porad, by następnym razem otrzymać najbardziej puszystą i najdoskonalszą jajecznicę, jaką kiedykolwiek miałeś okazję spróbować.
#1 Dodatkowe żółto
Dodatkowe żółto nie tylko doda smaku, ale także poprawi koagulację, czyli temperaturę wiązania. Dzięki temu prawdopodobieństwo „rozgotowania” jest znacznie mniejsze.
#2 Dodaj mleko
Dzięki mleku mieszanka będzie znacznie delikatniejsza. Odrobina mleka sprawi, że jajka nie będą gumowe, ale idealnie puszyste, a o to właśnie nam chodzi!
#3 Nie ubijaj zbyt długo
Du ubijania wystarczy widelec. Gdy uzyskasz żółty kolor, z powodzeniem możesz na tym poprzestać. Bardzo łatwo jest za mocno ubić jajka, a to z pewnością nie doda smaku posiłkowi.
#4 Pamiętaj o temperaturze
Smażenie zacznij na małym ogniu, gdy tylko jajka zaczną się ścinać delikatnie je wymieszaj i zmniejsz temperaturę. Teraz odrobina cierpliwości i mieszanie od czasu do czasu. Uwierz nam, że warto.