PoradyLajfhakiIle jajek można zjeść każdego dnia? Naukowcy są zgodni i podają liczby

Ile jajek można zjeść każdego dnia? Naukowcy są zgodni i podają liczby

Jajka stanowią zdrowy element w diecie człowieka. Ze względu na zawarte w sobie substancje odżywcze bywają kontrowersyjne. Sprawdź, czy jajka można jeść codziennie.

Czy jajka można jeść codziennie bez obawy o zdrowie? fot. gettyimages
Czy jajka można jeść codziennie bez obawy o zdrowie? fot. gettyimages

19.06.2023 15:45

Są bogatym źródłem witamin A, B, B12, D, K oraz kwasu foliowego, a także fosforu i żelaza. Warto dodać, że jajka zawierają w sobie kwasy tłuszczowe omega 3, jak również omega 6. Dlatego stanowią idealne uzupełnienie diety i warto uwzględnić je w swoim jadłospisie.

Co musisz wiedzieć o jajku?

Budowa jajka obejmuje skorupkę, białko oraz żółtko. Po ugotowaniu ma ono około 6,3 g białka, 5,3 g tłuszczu oraz 74 kcal. Dodatkowo zawiera liczne składniki bioaktywne:

  • wspierającą funkcjonowanie wątroby - cholinę;
  • działający przeciwbakteryjnie - lizozym;
  • przeciwwirusowe - owomucyny;
  • wiążące jony żelaza - owotransferyny;
  • przeciwciała pomagające w walce z patogenami - immunoglobuliny.

Ciekawostką jest to, że jajka są lekkostrawne i mogą spożywać je dzieci oraz osoby starsze. Ważny jest także właściwy wybór jajek. One są kwalifikowane pod względem warunków chowu kur. Wyróżnia się cztery kategorie:

  • 0 - jajka ekologiczne z wolnego chowu, bez antybiotyków;
  • 1 - jajka od kur z wolnego wybiegu, które poruszają się swobodnie;
  • 2 - jajka z chowu ściółkowego, gdzie kury poruszają się tylko po kurniku;
  • 3 - jajka z chowu klatkowego.

Badania potwierdziły, że jajka ekologiczne mają więcej składników odżywczych od pozostałych oraz posiadają bogatszy skład.

Close up photo of fresh organic chicken eggs on straw. High quality photo
Close up photo of fresh organic chicken eggs on straw. High quality photo

Czy jajka można jeść codziennie?

Bardzo często wiele osób wypowiada się kontrowersyjnie na temat jajek i ich negatywnym wpływie na organizm człowieka. Wynika to z faktu, że jedno jajko posiada około 200 mg cholesterolu, który w obecnych badaniach naukowych nie stanowi zagrożenia dla osób zdrowych. Jednak u ludzi chorujących na cukrzyce, otyłość oraz choroby układu krążenia, spożywanie jajek może powodować zwiększone ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Warto dodać, że jajka są podstawowym produktem diet odchudzających, ponieważ zaspokajają uczucie sytości na bardzo długo, obniżając poziom greliny - hormonu głodu. Dlatego warto wprowadzić je do jadłospisu, kiedy się odchudzamy. Jednak czy jajka można jeść codziennie? Wszystko jest uzależnione od stanu zdrowia i czynników genetycznych, nawyków żywieniowych oraz sposobu przyrządzenia jajek. Zakłada się, że osoba zdrowa może spożywać do 2 jajek dziennie, a chora powinna ograniczyć je do maksymalnie 5 sztuk na tydzień.

Fried eggs in a plate with a pastry on background. top view.
Fried eggs in a plate with a pastry on background. top view.

Jaj najlepiej spożywać ugotowane na miękko. Wówczas zachowują największą ilość składników odżywczych. Jednak możesz też jeść jajka smażone, sadzone, w formie jajecznicy lub omleta.