PoradyJak odróżnić pasternak od pietruszki? Już nigdy nie dasz się nabić w butelkę

Jak odróżnić pasternak od pietruszki? Już nigdy nie dasz się nabić w butelkę

Jak odróżnić pietruszkę od pasternaka Fot. genialne / freepik
Jak odróżnić pietruszkę od pasternaka Fot. genialne / freepik

07.02.2023 13:30, aktual.: 07.02.2023 13:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak odróżnić pasternak od pietruszki? To bardzo łatwe, a dzięki tej umiejętności już nigdy nie dasz się oszukać nieuczciwemu sprzedawcy warzyw.

Pasternak jest łatwiejszy w przechowywaniu oraz tańszy. Dlatego niektórzy sprzedawcy, żerując na nieświadomości kupujących, podmieniają oba warzywa. A wszystko za sprawą tego, że są do siebie bardzo podobne. Jednak po wnikliwiej analizie, bez trudu zaczniesz je odróżniać od siebie.

Jak wygląda pasternak?

Pasternak zwyczajny (Pastinaca sativa) ma kremowo-żółtawy kolor. Jego smak jest dość ostry, słodkawy, a także orzechowy. Natomiast nie ma silnego aromatu. Jest sprzedawany bez liści (nie nadają się do spożycia), a po starciu na tarce zapachem przypomina marchewkę. Wcześniej służył jako środek słodzący, a obecnie wykorzystywany jest jako pasza dla zwierząt.  Pasternak ma żółte kwiatostany. Co więcej niezwykle rzadko sięgamy po niego w celach kulinarnych. Chyba, że akurat na straganie udaje korzeń pietruszki i włożymy go do rosołu. ;)

Jak odróżnić pasternak od pietruszki, fot. Freepik
Jak odróżnić pasternak od pietruszki, fot. Freepik

Jak wygląda pietruszka?

Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) charakteryzuje się białą barwą. Jest niezwykle aromatyczna, a jej zapach można określić jako świeży. Pietruszka kwitnie na biało i oczywiście często sprzedawana jest z nacią.

Jak odróżnić pasternak od pietruszki, fot. Freepik
Jak odróżnić pasternak od pietruszki, fot. Freepik

Jak nie pomylić pietruszki z pasternakiem?

Przede wszystkim spójrz na miejsce, skąd wyrastają liście. Pasternak posiada wgłębienie z ciemną otoczką. Natomiast pietruszka ma zgrubienie, które przypomina stożek. To najważniejsza i zauważalna gołym okiem różnica. Jeśli są jeszcze liście na warzywie, to pietruszka ma ciemniejsze, błyszczące i bez włosków, a pasternak jaśniejsze z włoskami.

Jak odróżnić pasternak od pietruszki, fot. Pixnio
Jak odróżnić pasternak od pietruszki, fot. Pixnio

Do czego można wykorzystać pasternak?

Pasternak zawiera więcej błonnika od pietruszki. Ma również mniej sodu. Jednak jest uboższy w witaminy C, A, a także magnez i żelazo. Warzywo to jest niezwykle popularne w Wielkiej Brytanii. Możesz spokojnie dodawać pasternak do zup, gulaszy czy surówek. Natomiast po dodaniu miodu lub skarmelizowanego cukru, pasternak zamienisz w niecodzienny deser.

Triki na przechowywanie jedzenia. Dzięki nim nic się nie marnuje w koszu