Cały czas źle korzystałam z mikrofalówki! I nikt mi tego wcześniej nie powiedział
Mikrofalówka to niezwykle przydatne urządzenie. Uwielbiają je szczególnie ci zabiegani, którzy chcą zjeść ciepły posiłek, a nie mają czasu go sobie ugotować. Pyszne gorące danie bez stania przy garach, bez stosu brudnych naczyń, bez sprzątania – czyż to nie brzmi idealnie? Jednak czasem zdarza się, że nasz posiłek jest podgrzany nierównomiernie – z zewnętrznej strony ciepły, a w środku zimny – lub wyschnięty. Jak uniknąć tych skutków ubocznych i jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, żeby nie straciło walorów smakowych?
02.11.2022 17:59
Podgrzewanie jedzenia w mikrofali – da się to zrobić źle?
Okazuje się, że tak. Choć na pozór wystarczy umieścić talerzyk z pożywieniem w środku urządzenia i je uruchomić, to jednak to nie wystarczy.
- Trik nr 1
Jeśli Twoja potrawa wymaga dłuższego podgrzewania, nie nastawiaj jej od razu na 5 minut. Zamiast tego najpierw załącz mikrofalę na minutę, wyjmij pojemnik z obiadem i dokładnie wymieszaj, później kolejna minuta i ponowne mieszanie. Rób tak do czasu, aż ciepło posiłku Cię usatysfakcjonuje. Ta metoda zapewni Ci, że jedzenie będzie odpowiednio pogrzane w całości, a nie tylko z wierzchu.
- Trik nr 2
Nie umieszczaj pojemnika z jedzeniem na samym środku talerza! To wbrew pozorom wcale nie zagwarantuje równomiernego ogrzewania. Tylko jeśli ułożysz naczynie na krawędzi, mikrofala będzie w stanie je właściwie ogrzać.
- Trik nr 3
W miarę możliwości układaj posiłek w kształt pierścienia (z pustym środkiem). Dzięki temu ciepło będzie rozprowadzać się równomiernie po całym daniu.
Przy jakich potrawach należy szczególnie uważać, jeśli chcemy je podgrzać w mikrofalówce?
- Potrawy smażone – jeśli nie będą w naczyniu żaroodpornym, zaczną mocno strzelać i pobrudzą urządzenie. Jeśli jest już za późno i zdarzyło Ci się, że Twoja mikrofala wygląda okropnie, wypróbuj ten dwuminutowy trik, który usuwa brud, zabija bakterie i eliminuje pleśń, a nawet rdzę!
- Mleko dla dzieci – mogą się nim łatwo poparzyć.
- Potrawy w aluminiowych lub styropianowych pojemnikach – styropian się stopi, a aluminium doprowadzi nawet do zapalenia mikrofalówki.
Skoro wiesz już, jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, to na pewno zaciekawi Cię też, jak pozbyć się z niej nieprzyjemnego zapachu!