PoradyLajfhakiCały czas źle korzystałam z mikrofalówki! I nikt mi tego wcześniej nie powiedział

Cały czas źle korzystałam z mikrofalówki! I nikt mi tego wcześniej nie powiedział

Mikrofalówka to niezwykle przydatne urządzenie. Uwielbiają je szczególnie ci zabiegani, którzy chcą zjeść ciepły posiłek, a nie mają czasu go sobie ugotować. Pyszne gorące danie bez stania przy garach, bez stosu brudnych naczyń, bez sprzątania – czyż to nie brzmi idealnie? Jednak czasem zdarza się, że nasz posiłek jest podgrzany nierównomiernie – z zewnętrznej strony ciepły, a w środku zimny – lub wyschnięty. Jak uniknąć tych skutków ubocznych i jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, żeby nie straciło walorów smakowych?

Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce? Fot. Freepik.com
Jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce? Fot. Freepik.com

02.11.2022 17:59

Podgrzewanie jedzenia w mikrofali – da się to zrobić źle?

Okazuje się, że tak. Choć na pozór wystarczy umieścić talerzyk z pożywieniem w środku urządzenia i je uruchomić, to jednak to nie wystarczy.

Woman's hand closing the door of the microwave oven and sets the time for heating food
Woman's hand closing the door of the microwave oven and sets the time for heating food
  • Trik nr 1

Jeśli Twoja potrawa wymaga dłuższego podgrzewania, nie nastawiaj jej od razu na 5 minut. Zamiast tego najpierw załącz mikrofalę na minutę, wyjmij pojemnik z obiadem i dokładnie wymieszaj, później kolejna minuta i ponowne mieszanie. Rób tak do czasu, aż ciepło posiłku Cię usatysfakcjonuje. Ta metoda zapewni Ci, że jedzenie będzie odpowiednio pogrzane w całości, a nie tylko z wierzchu.

  • Trik nr 2

Nie umieszczaj pojemnika z jedzeniem na samym środku talerza! To wbrew pozorom wcale nie zagwarantuje równomiernego ogrzewania. Tylko jeśli ułożysz naczynie na krawędzi, mikrofala będzie w stanie je właściwie ogrzać.

  • Trik nr 3

W miarę możliwości układaj posiłek w kształt pierścienia (z pustym środkiem). Dzięki temu ciepło będzie rozprowadzać się równomiernie po całym daniu.

Obraz

Przy jakich potrawach należy szczególnie uważać, jeśli chcemy je podgrzać w mikrofalówce?

  • Potrawy smażone – jeśli nie będą w naczyniu żaroodpornym, zaczną mocno strzelać i pobrudzą urządzenie. Jeśli jest już za późno i zdarzyło Ci się, że Twoja mikrofala wygląda okropnie, wypróbuj ten dwuminutowy trik, który usuwa brud, zabija bakterie i eliminuje pleśń, a nawet rdzę!
  • Mleko dla dzieci – mogą się nim łatwo poparzyć.
  • Potrawy w aluminiowych lub styropianowych pojemnikach – styropian się stopi, a aluminium doprowadzi nawet do zapalenia mikrofalówki.

Skoro wiesz już, jak podgrzewać jedzenie w mikrofalówce, to na pewno zaciekawi Cię też, jak pozbyć się z niej nieprzyjemnego zapachu!

14 trików kuchennych, o których na pewno jeszcze nie słyszałeś, a które z pewnością Ci się przydadzą!