Jak prawidłowo jeść jabłka? Okazuje się, że wielu z nas robi to źle
01.08.2019 14:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na pewno przez całe życie słyszałeś, że jedzenie owoców i warzyw jest zdrowe. Co jednak jeśli powiem Ci, że najpopularniejszy owoc, który z pewnością często pojawia się w Twoim domu, może być przez Ciebie jedzony w niewłaściwy sposób? Czy to możliwe, że przez całe życie konsumowałeś jabłka źle? A jeśli tak to co w tym złego? Dziś odpowiadamy na pytanie jak prawidłowo jeść jabłka.
>Jak poprawnie jeść jabłka
Nie chodzi tutaj o sposób obierania czy złe pokrojenie owoców, lecz o całkowite wyzbycie się pestek oraz skórki. Nie od dziś wiadomo, że to właśnie w skórce znajduje się najwięcej cennych składników, ale o co chodzi z pestkami? Czy mamy pozbywać się całego miąższu jabłka, a to co uważamy za niepotrzebne, zacząć konsumować garściami?
Według badań wykonanych przez Birgit Wasserman z Uniwersytetu Technologicznego w Graz, jabłka zawierają ponad 100 milionów komórek bakteryjnych, lecz gdy pozbywamy się łodygi i nasion to przyswajamy tylko 10 milionów tych cennych komórek!
Nie oznacza to jednak, że powinniśmy opychać się samymi pestkami jabłek, ale dobrze wiedzieć, że jeśli przez pomyłkę zjemy jedno lub dwa nasiona, to nic nam się nie stanie, a wręcz przeciwnie, dostarczymy naszemu organizmowi potrzebnych substancji.
Warto jednak zaznaczyć, że obecnie nie ma dokładnych badań, które potwierdzałyby zdrowotne właściwości pestek z jabłek. Wiadomo jednak, że to właśnie nasiona zawierają najwięcej dobrych bakterii, zaś miąższ i skórka znacznie mniej.