Kuzyn tylko tak przechowuje banany. Jeśli pójdziesz w jego ślady, wytrzymają nawet 2 lata!
Świeże owoce mają to do siebie, że niestety dość szybko się psują. Jak przechowywać banany tak, żeby przez długi czas były dobre w smaku i zjadało się je z apetytem? Okazuje się, że istnieje bardzo ciekawy sposób na ich zakonserwowanie.
10.07.2023 14:40
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli trzymamy je w misce owoców na kuchennym blacie, dość szybko zaczynają się pokrywać brązowymi plamkami, a finalnie całe staną się ciemne i miękkie. Jest jednak sposób, aby świeże banany były dłużej świeże i zdatne do spożycia nie przez dwa dni od zakupu, ale nawet przez 2 lata!
Jak przechowywać banany? Zakonserwuj je! Będą supersmaczne
Jeśli tylko chcesz, to możesz banany w bardzo sprytny sposób zakonserwować. Będą one w tej postaci bardzo długo świeże (pod warunkiem przechowywania w spiżarni/piwnicy/innym chłodnym miejscu o ograniczonej dostępności światła na co dzień). Żeby zakonserwować banany w ten sposób, potrzebujesz:
- bananów - 2 kg;
- ostrej papryki - 2 szt.;
- liści laurowych;
- czosnku - 2 ząbków na słoik;
- nasion kopru - 1 łyżeczki na każdy słoik;
- nasion kolendry - 1 łyżeczki na każdy słoik.
- 5 rodzajów aromatycznego pieprzu (czarnego, białego, zielonego, różowego, ziela angielskiego).
- cukru - 1 łyżeczki na każdy słoik;
- soli - 1,5 łyżeczki na każdy słoik;
- octu (70%) - 1 łyżeczki na każdy słoik;
- odrobiny wody;
- słoika - 700 ml pojemności;
- sody oczyszczonej.
Zobacz również: Zawsze po powrocie ze sklepu stosuję na bananach ten 1 trik. Dzięki temu dłużej są świeże
Konserwacja bananów krok po kroku
Banany najpierw wyczyść sodą oczyszczoną. Następnie odetnij górę i dół (wyrzuć je, nie będą potrzebne), a resztę pokrój na małe kawałki (nie ściągaj z nich skórki). Paprykę również pokrój na kawałki podobnej wielkości. Weź czysty, suchy, szklany słoik i wrzuć do niego czosnek, kilka liści laurowych, nasiona kopru, kolendry i aromatyczny pieprz. Następnie dorzuć kawałki bananów i ostrej papryki. Teraz dodaj do nich cukier i ocet. Następnie zalej całą zawartość słoika gorącą wodą i załóż na górę pokrywkę. Zakręć, ale nie dokręcaj mocno — na to przyjdzie czas za chwilę. Finalnie powinno wyjść kilka słoików.
Przygotuj sobie w międzyczasie duży, szeroki garnek. Połóż ostrożnie na jego dnie materiałową szmatkę lub ręcznik (to zapobiegnie pęknięciu szkła słoików po kontakcie z dnem garnka) i napełnij go gorącą wodą. Teraz wstaw do niego słoiki wypełnione konserwowanymi bananami i pasteryzuj je w wodzie przez 10 minut. Na koniec przyszedł czas na szczelne dokręcenie pokrywek — tak, aby na 100% żadne powietrze nie dostawało się do środka. I to wszystko! Jeśli konserwujesz coś pierwszy raz, to pamiętaj, że ten element jest szczególnie ważny. Inaczej nic z całego przedsięwzięcia nie wyjdzie i tylko zmarnujesz czas albo – co gorsza – zatrujesz takim jedzeniem siebie lub kogoś ze swoich bliskich. Cały proces konserwacji dobrze jest pokazany na poniższym nagraniu. Tak zakonserwowane banany możesz przechowywać w spiżarni do 2 lat. Smakują one świetnie!