PoradyKuzyn tylko tak przechowuje banany. Jeśli pójdziesz w jego ślady, wytrzymają nawet 2 lata!

Kuzyn tylko tak przechowuje banany. Jeśli pójdziesz w jego ślady, wytrzymają nawet 2 lata!

Jak przechowywać banany, fot. Genialne
Jak przechowywać banany, fot. Genialne
Manuel

10.07.2023 14:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Świeże owoce mają to do siebie, że niestety dość szybko się psują. Jak przechowywać banany tak, żeby przez długi czas były dobre w smaku i zjadało się je z apetytem? Okazuje się, że istnieje bardzo ciekawy sposób na ich zakonserwowanie.

Jeśli trzymamy je w misce owoców na kuchennym blacie, dość szybko zaczynają się pokrywać brązowymi plamkami, a finalnie całe staną się ciemne i miękkie. Jest jednak sposób, aby świeże banany były dłużej świeże i zdatne do spożycia nie przez dwa dni od zakupu, ale nawet przez 2 lata!

Jak przechowywać banany? Zakonserwuj je! Będą supersmaczne

Jeśli tylko chcesz, to możesz banany w bardzo sprytny sposób zakonserwować. Będą one w tej postaci bardzo długo świeże (pod warunkiem przechowywania w spiżarni/piwnicy/innym chłodnym miejscu o ograniczonej dostępności światła na co dzień). Żeby zakonserwować banany w ten sposób, potrzebujesz:

  • bananów - 2 kg;
  • ostrej papryki - 2 szt.;
  • liści laurowych;
  • czosnku - 2 ząbków na słoik;
  • nasion kopru - 1 łyżeczki na każdy słoik;
  • nasion kolendry - 1 łyżeczki na każdy słoik.
  • 5 rodzajów aromatycznego pieprzu (czarnego, białego, zielonego, różowego, ziela angielskiego).
  • cukru - 1 łyżeczki na każdy słoik;
  • soli - 1,5 łyżeczki na każdy słoik;
  • octu (70%) - 1 łyżeczki na każdy słoik;
  • odrobiny wody;
  • słoika - 700 ml pojemności;
  • sody oczyszczonej.
Jak przechowywać banany, fot. Melissa Mir/youtube
Jak przechowywać banany, fot. Melissa Mir/youtube

Konserwacja bananów krok po kroku

Banany najpierw wyczyść sodą oczyszczoną. Następnie odetnij górę i dół (wyrzuć je, nie będą potrzebne), a resztę pokrój na małe kawałki (nie ściągaj z nich skórki). Paprykę również pokrój na kawałki podobnej wielkości. Weź czysty, suchy, szklany słoik i wrzuć do niego czosnek, kilka liści laurowych, nasiona kopru, kolendry i aromatyczny pieprz. Następnie dorzuć kawałki bananów i ostrej papryki. Teraz dodaj do nich cukier i ocet. Następnie zalej całą zawartość słoika gorącą wodą i załóż na górę pokrywkę. Zakręć, ale nie dokręcaj mocno — na to przyjdzie czas za chwilę. Finalnie powinno wyjść kilka słoików.

Przygotuj sobie w międzyczasie duży, szeroki garnek. Połóż ostrożnie na jego dnie materiałową szmatkę lub ręcznik (to zapobiegnie pęknięciu szkła słoików po kontakcie z dnem garnka) i napełnij go gorącą wodą. Teraz wstaw do niego słoiki wypełnione konserwowanymi bananami i pasteryzuj je w wodzie przez 10 minut. Na koniec przyszedł czas na szczelne dokręcenie pokrywek — tak, aby na 100% żadne powietrze nie dostawało się do środka. I to wszystko! Jeśli konserwujesz coś pierwszy raz, to pamiętaj, że ten element jest szczególnie ważny. Inaczej nic z całego przedsięwzięcia nie wyjdzie i tylko zmarnujesz czas albo – co gorsza – zatrujesz takim jedzeniem siebie lub kogoś ze swoich bliskich. Cały proces konserwacji dobrze jest pokazany na poniższym nagraniu. Tak zakonserwowane banany możesz przechowywać w spiżarni do 2 lat. Smakują one świetnie!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także