Tak przechowywane jabłka będą soczyste i chrupiące przez wiele miesięcy
Wrzesień i październik to najlepszy czas dla miłośników jabłek. Dlaczego? To właśnie wtedy przypada okres „jabłkowych zbiorów”. Jabłonie aż uginają się od tych darów jesieni, a my tylko czekamy, aż będziemy mieć w domu pełen zapas. Uwielbiamy jabłka prosto z drzewa, ale nie gardzimy też tymi marketowymi. A jeśli już je zerwiemy lub kupimy, to pojawia się pytanie: jak przechowywać jabłka? Przeczytaj, jakich zasad powinieneś przestrzegać, aby jak najdłużej były pyszne i soczyste!
27.09.2022 16:09
Czy jabłka faktycznie są zdrowe?
Istnieje teoria, że dobrze jest jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie, aby cieszyć się odpornością i dobrym zdrowiem. I jak to faktycznie jest? Czy naprawdę są źródłem witamin? Najzdrowsze to oczywiście te z własnego sadu lub ekologicznej uprawy. Jednak nie każdy może sobie pozwolić na taki rarytas. Bez obaw, jabłka z supermarketu też mają cały wachlarz witamin do zaoferowania - witaminy: C, K, A, E, kwas foliowy i inne!
Mają nieoceniony wpływ na różne dolegliwości!
Czasem bywają naturalnym lekarstwem! Pomagają uporać się z biegunką lub zaparciami. Chronią również przed niestrawnością i wrzodami. A to tylko niektóre z pozytywnych efektów spożywania tego owocu!
Ile mogą leżeć jabłka?
Jeżeli są przechowywane w odpowiedni sposób, to możemy się nimi cieszyć nawet kilka miesięcy! Trzeba pamiętać, że każde obicie czy przecięcie owoców skraca ich termin przydatności do spożycia.
Czy jabłka powinno się trzymać w lodówce?
Oczywiście! Jabłka nie lubią być tam, gdzie jest za zimno – wtedy marzną, a ich jakość maleje. Niezbyt dobra jest też dla nich temperatura za wysoka – wtedy dużo szybciej dojrzewają, a później się psują. Najbardziej optymalna temperatura dla jabłek wynosi od 0 do 4 stopni Celsjusza. Świetnie więc odnajdą się w szufladzie na warzywa i owoce, którą ma wbudowaną już większość lodówek.
Jabłka pięknie ułożone w ozdobnej misce zdobią Twój kuchenny blat?
Nie wytrzymają tak zbyt długo… Jabłka przechowywane w ten sposób będą zdatne do spożycia jedynie do tygodnia czasu.