PoradyLajfhakiMoje masło zawsze jest miękkie i świeże. Wykorzystuję starą, sprawdzoną metodę

Moje masło zawsze jest miękkie i świeże. Wykorzystuję starą, sprawdzoną metodę

Jak przechowywać masło, żeby było miękkie i świeże? Fot. Genialne.pl
Jak przechowywać masło, żeby było miękkie i świeże? Fot. Genialne.pl
09.08.2023 16:38

Wyjęte z lodówki jest twarde i trudno je rozsmarować na kanapce. Trzymane poza nią szybko jełczeje. Jak zatem przechowywać masło? Ten kuchenny dylemat można rozwiązać, stosując pewien prosty trik. Sposób na miękkie i świeże masło był stosowany wiele lat temu, jeszcze zanim zaczęto produkować lodówki.

Ludzie dzielą się na tych, którzy przechowują masło w lodówce i tych, którzy tego nie robią. Pierwsza grupa w czasie robienia kanapek staje przed karkołomnym zadaniem rozsmarowania zimnego tłuszczu na pieczywie. Nigdy nie udaje się równomiernie rozprowadzić masła, a często efekty wizualne pozostawiają wiele do życzenia. Druga grupa ma natomiast problem z jełczeniem masła. Zepsuty tłuszcz często ląduje więc w koszu. Podpowiadamy, jak przechowywać masło, by długo pozostawało świeże i zawsze miało idealną konsystencję do smarowania.

W lodówce czy poza nią?

Masło jest produkowane z mleka pasteryzowanego, które wykazuje dużą odporność na rozwój bakterii. Jeśli kupujesz kostki, w których znajduje się 82% tłuszczu, nie musisz trzymać ich w lodówce w obawie przed tym, że się zepsują. Warunkiem jest jednak odpowiednie przechowywanie masła. Możesz trzymać je na kuchennym blacie w ceramicznym, nieprzezroczystym, szczelnie zamkniętym opakowaniu. Jeśli masz szklaną maselniczkę, chowaj ją do chlebaka lub szafki, by masło nie było wystawione na światło słoneczne. Do lodówki wkładaj kostki tylko w 2 sytuacjach: kiedy temperatura przekracza 20°C oraz gdy korzystasz z tłuszczu tylko sporadycznie. Dobrym pomysłem jest również pozostawianie w maselniczce kawałka kostki masła, który wystarczy na kilka dni. Możesz też zastosować trik naszych przodków, dzięki któremu masło poza lodówką pozostanie miękkie i świeże przez długi czas.

Jak przechowywać masło? Fot. Freepik
Jak przechowywać masło? Fot. Freepik

Jak przechowywać masło poza lodówką?

Masło odpowiednio przechowywane poza lodówką pozostanie świeże przez ok. 7 dni. Możesz znacznie wydłużyć ten czas, stosując patent wymyślony przez naszych przodków. W czasach, gdy chłodziarki jeszcze nie istniały, masło trzymano w wodzie z solą. Nic nie stoi na przeszkodzie, by stosować ten trik również dzisiaj. Ba! Jest to coraz bardziej popularne. Jak pewnie wiesz, sól jest doskonałym konserwantem, dlatego zabezpiecza masło przed jełczeniem. Dzięki temu patentowi kostka na długo zachowuje świeżość, smak i miękką konsystencję. Na rynku dostępne są nawet specjalne maselniczki przeznaczone do przechowywania masła w wodzie. Jeśli takiej nie masz, możesz z powodzeniem korzystać z tradycyjnej. Jeśli się na to zdecydujesz, pamiętaj, że kostka powinna być całkowicie zanurzona, a przed rozpoczęciem smarowania musisz wyjąć masło z wody.

Jak przechowywać masło poza lodówką? Fot. Freepik
Jak przechowywać masło poza lodówką? Fot. Freepik

Jak przechowywać masło w lodówce?

Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego niż przechowywanie masła w lodówce. To jednak tylko pozory. Niewłaściwie trzymane w niej masło szybko przesiąknie smakami i zapachami innych produktów spożywczych. Z tego powodu powinieneś zadbać o to, by znajdowało się w szczelnym opakowaniu. Dobrym rozwiązaniem jest umieszczenie kostki w wodzie z solą. Ten sposób sprawdza się nie tylko w przypadku przechowywania masła poza lodówką. Słona woda zabezpieczy je przed wchłonięciem smaków i zapachów warzyw czy serów znajdujących się w chłodziarce.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także