Moje masło zawsze jest miękkie i świeże. Wykorzystuję starą, sprawdzoną metodę

Wyjęte z lodówki jest twarde i trudno je rozsmarować na kanapce. Trzymane poza nią szybko jełczeje. Jak zatem przechowywać masło? Ten kuchenny dylemat można rozwiązać, stosując pewien prosty trik. Sposób na miękkie i świeże masło był stosowany wiele lat temu, jeszcze zanim zaczęto produkować lodówki.

ObrazekJak przechowywać masło, żeby było miękkie i świeże? Fot. Genialne.pl
SKOMENTUJ

Ludzie dzielą się na tych, którzy przechowują masło w lodówce i tych, którzy tego nie robią. Pierwsza grupa w czasie robienia kanapek staje przed karkołomnym zadaniem rozsmarowania zimnego tłuszczu na pieczywie. Nigdy nie udaje się równomiernie rozprowadzić masła, a często efekty wizualne pozostawiają wiele do życzenia. Druga grupa ma natomiast problem z jełczeniem masła. Zepsuty tłuszcz często ląduje więc w koszu. Podpowiadamy, jak przechowywać masło, by długo pozostawało świeże i zawsze miało idealną konsystencję do smarowania.

W lodówce czy poza nią?

Masło jest produkowane z mleka pasteryzowanego, które wykazuje dużą odporność na rozwój bakterii. Jeśli kupujesz kostki, w których znajduje się 82% tłuszczu, nie musisz trzymać ich w lodówce w obawie przed tym, że się zepsują. Warunkiem jest jednak odpowiednie przechowywanie masła. Możesz trzymać je na kuchennym blacie w ceramicznym, nieprzezroczystym, szczelnie zamkniętym opakowaniu. Jeśli masz szklaną maselniczkę, chowaj ją do chlebaka lub szafki, by masło nie było wystawione na światło słoneczne. Do lodówki wkładaj kostki tylko w 2 sytuacjach: kiedy temperatura przekracza 20°C oraz gdy korzystasz z tłuszczu tylko sporadycznie. Dobrym pomysłem jest również pozostawianie w maselniczce kawałka kostki masła, który wystarczy na kilka dni. Możesz też zastosować trik naszych przodków, dzięki któremu masło poza lodówką pozostanie miękkie i świeże przez długi czas.

Obrazek
Jak przechowywać masło? Fot. Freepik

Jak przechowywać masło poza lodówką?

Masło odpowiednio przechowywane poza lodówką pozostanie świeże przez ok. 7 dni. Możesz znacznie wydłużyć ten czas, stosując patent wymyślony przez naszych przodków. W czasach, gdy chłodziarki jeszcze nie istniały, masło trzymano w wodzie z solą. Nic nie stoi na przeszkodzie, by stosować ten trik również dzisiaj. Ba! Jest to coraz bardziej popularne. Jak pewnie wiesz, sól jest doskonałym konserwantem, dlatego zabezpiecza masło przed jełczeniem. Dzięki temu patentowi kostka na długo zachowuje świeżość, smak i miękką konsystencję. Na rynku dostępne są nawet specjalne maselniczki przeznaczone do przechowywania masła w wodzie. Jeśli takiej nie masz, możesz z powodzeniem korzystać z tradycyjnej. Jeśli się na to zdecydujesz, pamiętaj, że kostka powinna być całkowicie zanurzona, a przed rozpoczęciem smarowania musisz wyjąć masło z wody.

Obrazek
Jak przechowywać masło poza lodówką? Fot. Freepik

Jak przechowywać masło w lodówce?

Wydawać by się mogło, że nie ma nic prostszego niż przechowywanie masła w lodówce. To jednak tylko pozory. Niewłaściwie trzymane w niej masło szybko przesiąknie smakami i zapachami innych produktów spożywczych. Z tego powodu powinieneś zadbać o to, by znajdowało się w szczelnym opakowaniu. Dobrym rozwiązaniem jest umieszczenie kostki w wodzie z solą. Ten sposób sprawdza się nie tylko w przypadku przechowywania masła poza lodówką. Słona woda zabezpieczy je przed wchłonięciem smaków i zapachów warzyw czy serów znajdujących się w chłodziarce.

Wybrane dla Ciebie

Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Wlej zamiast płynu do płukania. Prosty trik na świeże ubrania bez detergentów
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Nakrętki mocowane na stałe do butelek. Dlaczego je wprowadzono?
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Chcesz mieć obfite zbiory cebuli? Poznaj sposób mojego dziadka
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Działa na zdrowie i uspokaja, ale mało kto o tym wie. Rośnie w całej Polsce
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Ten pająk tworzy wielkie sieci w ogrodach. Zobacz, co robić, gdy go znajdziesz
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Starzec Jakubek. Rakotwórcza roślina rosnąca w całej Polsce
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Jakie truskawki wybrać w sklepie? Te odmiany będą słodkie i soczyste
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Domowy sposób na mole. Wrzuć do szafy, a już się nie zbliżą
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Ta roślina jest w Polsce zakazana. Nie sadź jej w ogrodzie
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Co pić tuż po przebudzeniu? Poznaj zdrowe napoje do spożywania na czczo
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Zatkał ci się zlew? Sprawdź, jak odetkać go domowym sposobem
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo
Do którego kontenera powinna trafić torba po pieczywie? Sprawdź, czy wyrzucasz ją prawidłowo