NewsyJak rosną produkty żywnościowe, zanim trafią na nasz stół?
Jak rosną produkty żywnościowe, zanim trafią na nasz stół?
Większość osób, kupując zmielony pieprz bądź szczelnie zapakowane daktyle, nie zastanawia się, jak one rosną produkty żywnościowe w środowisku naturalnym. Tymczasem niektóre przyprawy, orzechy czy owoce dojrzewają w sposób, którego nikt by się nie spodziewał. Obejrzyj zdjęcia i przekonaj się, skąd na nasze stoły trafiają m.in. orzeszki ziemne czy brukselka.
06.06.2022 | aktual.: 06.06.2022 22:19
1. Proszek kakaowy uzyskiwany jest z nasion kakaowca właściwego
To wiecznie zielone drzewo, które wytwarza owoce przypominające przerośnięte ogórki
W każdym z nich znajduje się 20-60 nasion
2. Orzeszki ziemne (jak sama nazwa wskazuje) rosną pod ziemią. To rośliny strączkowe, a do Europy przybyły z Ameryki Południowej
3. Ananasy rosną na łodydze, która uzbrojona jest w ostre, długie liście
4. Brukselka rośnie na długich łodygach (dorastają do 1 metra wysokości). Między gładkimi liśćmi tworzą się małe główki brukselek
5. Sezam to roślina osiągająca ok. 1,5 metra wysokości. Nasiona znajdują się w zielonych torebkach. Z jednej można pozyskać ok. 80 nasion
6. Wanilia to pnącze osiągające nawet 10 metrów długości
Oplata zwykle obumarłe pnie drzew
Z jej intensywnie pachnących kwiatów powstają strąki, które poddaje się suszeniu
7. Cynamon uzyskuje się z kory cynamonowca. To drzewo osiągające nawet 10 metrów wysokości. Korę suszy się do momentu zwinięcia się w rurkę
8. Karczochy to rośliny należące do rodziny astrowatych
Częścią jadalną są pąki kwiatostanów
9. Migdały rosną na drzewie, które początkowo obsypane jest jasnoróżowymi bądź białymi kwiatami
W rzeczywistości to nie orzechy, a owoce pestkowe, gdyż dojrzewają w łupinach i są właściwie nasionami
10. Kiwi to owoce pnącza zwanego aktinidią chińską. Jej największe plantacje znajdują się na Nowej Zelandii
11. Wasabi to chrzan japoński. Rośnie w zimnych, górskich potokach, a częścią jadalną są kłącza
12. Szparagi to byliny. Jadalne są młode pędy
13. Orzechy nerkowca rosną na drzewie zwanym nanercz zachodni
Przyczepione są do owocu przypominającego jabłko i otula je łupina
14. Komosa ryżowa spokrewniona jest ze szpinakiem
To roślina jednoroczna pokryta drobnymi, różowymi kwiatami. Osiąga 1,5 metra wysokości, a jadalne są owoce zwane ryżem peruwiańskim
15. Szafran uzyskuje się z wysuszonych słupków krokusa purpurowego. Kwiaty zbiera się ręcznie i dlatego przyprawa ta jest dość droga
16. Kapary to krzewy występujące w rejonie Morza Śródziemnego. Częścią jadalną są pąki kwiatów, który zbiera się zanim zdołają rozkwitnąć
17. Daktyle to owoce palmy (daktylowiec właściwy)
18. Żurawina należy do rodziny wrzosowatych. W Polsce rośnie na torfowiskach oraz terenach podmokłych
Jadalne są jej czerwone owoce
19. Pistacje dojrzewają na drzewach, które wydają owoce co dwa lata
20. Pieprz zaliczany jest do pnączy. Może kwitnąć i owocować przez cały rok
Jego sproszkowaną postać uzyskuje się z owoców
21. Granaty rosną na niewielkich drzewach (od 3 do 5 metrów wysokości)
Jadalne są owoce zwane często chińskimi jabłkami
22. Kurkuma to bylina, która posiada rurkowate kwiaty
Jadalne jest jej kłącze
Jeśli interesują Cię różne rośliny i owoce, poznaj łoskotnicę pękającą - Jest cała pokryta kolcami pełnymi trucizny, a jej owoce wybuchają z prędkością 240 km/h
Wiedziałeś, jak rosną produkty żywnościowe, które przedstawiliśmy w tym artykule? A jakie są Twoje ulubione przyprawy? Daj znać w komentarzu