Ten symbol Wielkanocy wyhodujesz sobie sam na... gąbce do mycia naczyń!
Ta roślina to jeden z fundamentalnych symboli Wielkanocy i niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej świątecznego stołu. Podpowiemy ci, jak samemu wyhodować rzeżuchę i to w dość nietypowy sposób. Kiedy to zrobić, żeby trafić z plonem idealnie na święta?
13.03.2023 12:47
Co warto wiedzieć o rzeżusze?
Rzeżucha sprawdza się nie tylko jako ozdoba na świątecznym stole. Coraz więcej osób docenia także jej właściwości odżywcze. Naprawdę warto kłaść ją na kanapki - nie tylko dlatego, że przez to wyglądają bardziej smakowicie. Rzeżucha:
- ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie wzroku z racji zawartej w niej luteiny;
- przyspiesza trawienie i usuwa zaparcia, bo zawiera celulozę i kwas uronowy;
- wzmacnia kości ze względu na bardzo dużą zawartość wapnia;
- chroni także trzustkę i obniża poziom cukru (według wielu najnowszych badań);
- zawiera spore ilości jodu, który jest bardzo ważny w prawidłowej pracy tarczycy.
Ten cały wachlarz dobroczynnych właściwości rzeżuchy sprawia, że naprawdę warto włączyć ją do swojej diety. A przy tym zawsze możesz mieć w domu jej świeży zapas. Pokażemy ci, jak to zrobić. Ale najpierw pewnie chciałbyś wiedzieć, kiedy zasiać rzeżuchę? Zdąży pięknie wyrosnąć do czasu, aż postawisz ją na świątecznym stole.
Jeśli charakterystyczny i dość wyrazisty smak rzeżuchy sam w sobie ci nie odpowiada, to nic nie stoi na przeszkodzie, byś łączył ją z innymi składnikami na kanapce. Idealnie komponuje się z jajkami, majonezem i wieloma różnorodnymi sosami.
Zobacz też 6 ciekawych trików na sadzenie roślin:
Kiedy zasiać rzeżuchę, aby zdążyła wyrosnąć na Wielkanoc?
W optymalnych dla rzeżuchy warunkach wyrośnięcie zajmuje jej tydzień - przynajmniej, jeśli zależy nam na kiełkach. Na liście trzeba poczekać nieco dłużej. Wszystko jest jednak kwestią metod, jakie zastosujesz. Pokażemy ci teraz jedną z najefektywniejszych.
Jak samemu wyhodować rzeżuchę? Zrób to na gąbce do mycia naczyń!
Wszystko, czego potrzebujesz do wyhodowania w swoim domu kiełków rzeżuchy, to nasiona i gąbka do mycia naczyń (czysta, nieużywana). Za pomocą ostrego nożyka natnij całą powierzchnię gąbki, tworząc małe kwadraty (mniej więcej tak, aby wyszedł ci bloczek 3x4). W szczeliny między tymi kwadracikami wsyp nasionka rzeżuchy.
Następnie połóż gąbkę z nasionami na małym talerzyku lub podobnym naczyniu i spryskaj ją solidnie wodą (najlepiej za pomocą buteleczki z atomizerem).
Teraz przykryj talerzyk miską, najlepiej przezroczystą - wtedy będziesz mógł obserwować, jak rośnie rzeżucha. I to już wszystko! Po paru dniach będziesz mógł cieszyć się świeżymi kiełkami!
Może cię również zainteresować: Prosty sposób na świąteczne jajko z rzeżuchy. Samodzielnie stwórz oryginalną ozdobę