Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? Oto prosty trik, aby się o tym dowiedzieć
05.04.2023 08:43
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nieświeże jajka potrafią zepsuć całe danie. I wcale nietrudno na nie trafić. Gorzej, jeśli okazuje się, że większość zakupionych jajek jest zepsuta. Wtedy nie tylko na zmarnowanie pójdą jajko i nasz nastrój, ale też pieniądze, które wydaliśmy, aby kupić opakowanie. Ten patent pozwoli Ci sprawdzić świeżość jajka przed jego użyciem do śniadania, sałatki lub innego dania.
Jajka są bardzo zdrowe, smaczne i odżywcze. Nic więc dziwnego, że wiele osób lubi jeść je na śniadanie. Form ich podania jest nieskończona ilość i wcale nie musimy ograniczać się tylko do omletu czy jajecznicy. Wiele zależy od kreatywności i naszych upodobań. Zobacz, jak łatwo sprawdzić świeżość jajek.
Jajka właściwości odżywcze
Udowodniono naukowo, że w jednym jajku są wszystkie niezbędne dla nas witaminy - poza witaminą C. W samym białku mamy komplet aminokwasów, nic więc dziwnego, że dietetycy polecają jajka w wielu swoich dietach. W końcu dodatek jajka ułatwia prawidłowe zbilansowanie posiłków i dostarcza nam tego, co potrzebuje organizm, by zachować zdrowie i dobrą kondycję. Jajka zawierają też kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 i 6.
Jak sprawdzić, czy jajka są świeże? - wypróbuj test z wodą!
Skutecznym sposobem na sprawdzenie świeżości jajek przed ugotowaniem jest test z wodą w szklance! Jak to zrobić? To bardzo proste. Jeśli chcesz sprawdzić kilka jajek, np. do sałatki, weź 3 szklanki i napełnij je wodą - zostaw wolny 1 cm od krawędzi.
Następnie umieść surowe jajka pojedynczo w każdej szklance. Potem obserwuj, jak się zachowuje. Jeśli opadnie na dno i leży płasko na boku - oznacza to, że jest bardzo świeże. Jeśli jajko spadło na dno szklanki i przechyla się lub stoi - ma kilka tygodni, ale można je spożywać. Kiedy unosi się na wodze, nie spożywaj go pod żadnym pozorem - takie jajko jest zepsute.
Świeże jajka, ale czy na pewno?
W pośpiechu, kiedy przygotowujemy śniadanie, nie zawsze pamiętamy, aby przed ugotowaniem sprawdzić, czy jajko jest świeże. Dopiero później czeka nas przykra niespodzianka. Wtedy rozpoznamy to po smaku i zapachu. Jeśli wyczujemy dziwny zapach z jajka lub smak wzbudza nasze podejrzenia - lepiej takie jajko wyrzucić. Stare jajka są nosicielami wielu bakterii i ich spożycie gwarantuje zatrucie układu pokarmowego - raczej tego wolelibyśmy uniknąć. Warto też po przekrojeniu zwrócić uwagę na położenie żółtka - powinno być na środku. Jeśli jest inaczej, powinniśmy być ostrożni ze zjedzeniem takiego jajka.