Jak ugotować idealny, niedzielny rosół? 6 złotych zasad, od których wszystko zależy
Rosół to król niedzielnego obiadu. Niektórzy nie rezygnują z niego nawet podczas upalnego lata. Warto zrobić go trochę więcej, gdyż jest idealną bazą do zup. Jak ugotować idealny rosół?
31.07.2022 11:09
Ugotowanie doskonałego rosołu jest możliwe. Wystarczy trzymać się kilku zasad, aby ten bulion wyszedł aromatyczny i oczarował każdego domownika.
Jak ugotować idealny rosół?
1. Dobór mięsa
Mięso dobierz zgodnie ze swoimi preferencjami smakowymi. Przyjęte jest jednak, że rosołu nie gotuje się na wieprzowinie. Jeżeli używasz drobiu, to kup całego, ekologicznego kurczaka. Zrezygnuj z tzw. porcji rosołowych. Z wołowiny najlepszy będzie szponder lub łata. Możesz również poeksperymentować z innym drobiem, cielęciną, a nawet królikiem. W kuchni staropolskiej rosół gotowano także na kościach cielęcych i wołowych.
2. Mięso lubi kąpiel w zimnej wodzie
Mięso zawsze wrzucamy do zimnej wody. Wówczas przejdzie do niej więcej aromatów, a bulion będzie esencjonalny i wyrazisty.
3. Nie mieszaj warzyw z mięsem
Do wody nie wkładaj warzyw razem z mięsem. Dołóż je w połowie gotowania. Dzięki temu nie stracą składników odżywczych. Do rosołu idealnie nadają się: marchew, przypieczona (w piekarniku lub na gazie) cebula, por, seler, lubczyk, pietruszka. Natomiast dodatek goździków sprawi, że bulion zyska korzenny aromat.
4. Ważny moment solenia
Bez tej zasady trudno opisać, jak ugotować idealny rosół. Posól go na koniec gotowania! Nieposolona woda jest w stanie wyciągnąć z mięsa i warzyw więcej aromatów. Tym samym rosół będzie smaczniejszy.
5. Zupa dla wyjątkowo cierpliwych
Pamiętaj, aby rosół gotować na wolnym ogniu. Wymaga on czasu i cierpliwości. Wszystko po to, aby uzyskać jak najlepszy smak. Na gotowanie rosołu poświęć 2-3 godziny. Niektórzy pozwalają dochodzić rosołowi nawet przez 6 godzin.
6. Zbieranie szumowin
Zwykle na powierzchni rosołu zbierają się szumowiny. To ścięte w wysokiej temperaturze białko z mięsa. Szumowin będzie zdecydowanie mniej, jeśli mięso zaczniesz gotować w zimnej wodzie. Oczywiście szumowiny bez trudu wyłowisz i zbierzesz za pomocą zwykłej łyżki. Wówczas rosół pozostanie klarowny.
Już jak ugotować idealny rosół. Poznaj popularne triki związane z gotowaniem.