PoradyLajfhakiKiedy chcę zrobić placek z czereśniami, nie potrzebuję drylownicy. Znam świetny trik!

Kiedy chcę zrobić placek z czereśniami, nie potrzebuję drylownicy. Znam świetny trik!

Sezon na czereśnie w pełni. Miłośnicy tych owoców co roku zacierają na nie ręce. Jednak jeśli chcemy zrobić z nich przetwory lub dodać je do wypieków czy innych dań, należy usunąć z nich pestki. Podpowiadamy, jak wydrylować czereśnie bez drylownicy.

jak wydrylować czereśnie bez drylownicy, fot. Youtube/Handimania
jak wydrylować czereśnie bez drylownicy, fot. Youtube/Handimania

18.07.2023 18:49

Drylowanie czereśni naprawdę może być łatwe — nawet, jeśli nie mamy przy sobie odpowiedniego sprzętu. Mamy dla ciebie sprytny trik, dzięki któremu szybko pozbędziesz się pestek z owoców. Potrzebny do tego będzie ci nóż.

Jak wydrylować czereśnie bez drylownicy?

Lato to sezon na wiele pysznych owoców. W tym okresie zajadamy się truskawkami, malinami, arbuzami, ale też czereśniami. Królują one na naszych stołach solo lub jako dodatek do deserów. Niezależnie w jakiej formie lubimy je jeść, najpierw trzeba pozbyć się pestki z ich wnętrza. Drylowanie czereśni nie jest niczym skomplikowanym. Chociaż wydaje się, że potrzebna jest do tego drylownica. Okazuje się, że nic bardziej mylnego, a drylowanie możemy spokojnie wykonać za pomocą kuchennego noża. Przyda się on, kiedy akurat nie mamy drylownicy. Przed rozpoczęciem drylowania przygotuj blat, aby nie pobrudzić go słodkim i lepkim sokiem z czereśni. Wyłóż go ręcznikiem papierowym. Kiedy już to zrobisz, czas przejść do procesu drylowania.

Cherry in drops of water close-up. Arrangement of berries for the background. Fresh harvest of juicy cherries, pie or juice ingredient
Cherry in drops of water close-up. Arrangement of berries for the background. Fresh harvest of juicy cherries, pie or juice ingredient

Drylowanie czereśni nożem

Kiedy masz już zabezpieczoną przed zabrudzeniem powierzchnię blatu, czas wziąć się do drylowania. Weź czereśnię i połóż ją na blacie, a następnie przyciśnij nożem owoc zdecydowanym ruchem od strony ostrza. W ten sposób czereśnia pęknie, a przez powstałą w niej dziurę, bez problemu wyjmiesz pestkę, znajdującą się w jej wnętrzu. Inny sposób na drylowanie to butelka z wąską szyjką i słomka. Jak za ich pomocą pozbyć się pestki? Oto instrukcja:

  • weź butelkę niedużych rozmiarów — jej wlot powinien być na tyle mały, aby wsadzona do niej czereśnia nie mogła wypaść,
  • układaj powoli czereśnie na wlocie do szyjki butelki,
  • za pomocą słomki wypychaj z nich pestki do środka butelki,
  • wydrylowane owoce układaj na osobnym naczyniu.

Jak widzisz bez drylownicy możesz sobie spokojnie dać radę z drylowaniem czereśni. Odrobina sprytu wystarczy, abyś mógł w letni dzień cieszyć się ich słodko-kwaśnym smakiem. 

Cherry in package on wooden table. Macro.
Cherry in package on wooden table. Macro.