PoradyLajfhakiWymieszaj tylko dwa składniki - tak zabezpieczysz dynię przed gniciem!

Wymieszaj tylko dwa składniki - tak zabezpieczysz dynię przed gniciem!

Przełom października i listopada to czas, w którym najchętniej przyozdabiamy swoje domy dyniami. Drążymy je i wycinamy w nich najrozmaitsze otwory, robimy lampiony lub inne żywe dekoracje. Towarzyszą nam już nie tylko w Halloween, ale też przez całą jesień, ponieważ można do nich na przykład powtykać jesienne kwiaty. Bez dwóch zdań – dynie robią klimat! Jednak jeśli już namęczymy się przy stworzeniu takich ozdób, to co zrobić, aby móc cieszyć się nimi jak najdłużej? By nie zniekształcały się i nie psuły? Trzeba się nimi wcześniej dobrze zaopiekować. Poznaj, jak zabezpieczyć dynię przed gniciem!

Jak zabezpieczyć dynię przed gniciem? Fot. Youtube.com
Jak zabezpieczyć dynię przed gniciem? Fot. Youtube.com

10.10.2022 | aktual.: 10.10.2022 16:32

Jak konserwować dynie ozdobne?

Aby móc cieszyć się świeżą dynią przez długi czas, zafunduj jej wcześniej kąpiel.

Zmieszaj w dużej szklanej misce:

  • 3 litry wody
  • 2 łyżki wybielacza w płynie
  • odrobinę płynu do mycia naczyń
Jak zabezpieczyć dynię przed gniciem Fot. Genialne
Jak zabezpieczyć dynię przed gniciem Fot. Genialne

Następnie włóż do naczynia z miksturą wszystkie dynie, które zamierzasz powycinać. Pozostaw je tam na minimum 15, a maksimum 30 minut.

Jak zabezpieczyć dynię przed gniciem Fot. Genialne
Jak zabezpieczyć dynię przed gniciem Fot. Genialne

Po tym czasie wyjmij je i dokładnie osusz. To wystarczająca, a zarazem najskuteczniejsza konserwacja wyciętej dyni.

Jak zabezpieczyć dynię przed gniciem Fot. Genialne
Jak zabezpieczyć dynię przed gniciem Fot. Genialne

Teraz Twoje dynie będą już gotowe na to, aby wytrzymać jak najdłużej w dobrej formie. Możesz więc przystąpić do procesu ich obróbki.

Twórz z nich najoryginalniejsze dekoracje i zainspiruj się tymi przykładami na to, że nie każda dynia na Halloween musi być straszna.

Aby zrobić lampion z dyni, postępuj wedle tych kroków

  • Przygotuj dużą deskę do krojenia i bardzo ostry nóż.
  • Odetnij górę dyni – tzw. czapeczkę. Zrób cięcie mniej więcej 5 cm od ogonka.
  • Podnieś odciętą część, obracając ją podczas wyciągania – to pomoże Ci wyciągnąć więcej niechcianej zawartości ze środka.
  • Skrupulatnie oczyść środek dyni.
  • Daj się ponieść kreatywności i wycinaj najrozmaitsze kształty.

Następnie włóż do niej świeczkę i ciesz się samodzielnie zrobionym lampionem! Taka wycięta dynia na halloween to totalny must have!