Jak zrobić dobry kompost? Jedna rzecz świadczy o tym, że jest pierwszej klasy!
Zalegają Ci na działce lub w ogrodzie resztki roślin i odpadki? Zrób z nich kompost! Wedle idei zero waste - nic nie może się zmarnować. Zobacz, jak pozyskać dobry kompost krok po kroku w łatwy i ekologiczny sposób.
01.08.2023 18:27
Własny dobry kompost to idealne rozwiązanie na segregację odpadów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego (skorupki jaj). I świetny nawóz do roślin, który jest bezpieczny i dostępny cały rok. Wyjaśniamy, jak to zrobić, aby było opłacalne.
Jak pozyskać dobry kompost?
Podstawą dobrego kompostownika jest przygotowanie różnorodnych składników. Szacuje się, aby wynosiły one około 80% jego zawartości. Dalsze 10% to ziemia, która oddziela warstwy, a ostatnie 10% to opcjonalne nawozy mineralne i/lub organiczne. Taki podział jest ważny, ponieważ świeże odpady dodane do kompostownika są bogate w azot, zaś suche dostarczają węgla. Dlatego pamiętaj, że stosunek biomasy mokrej i suchej wynosi 2:3 części kompostu.
Co wrzucać do kompostownika?
Kompostowanie to naturalny proces przetwarzania substancji organicznych. W szczególności roślinnych, których po porządkach ogrodowych mamy w nadmiarze na naszych działkach. Dlatego dobrze jest wykorzystać je na kompost. Oto lista, co możesz użyć:
- rozłożony kompost sprzed roku,
- opadłe liście (ale nie z orzecha włoskiego!)
- skoszona trawa,
- chwasty - bez nasion,
- gałęzie krzewów i drzew - pocięte,
- kwiaty i zdrowe resztki zielone,
- rozdrobnioną korę, trociny i wióry,
- popiół drzewny.
Możesz też wykorzystać resztki, które zalegają w domu, czyli
- obierki owoców i warzyw - nie bierz cytrusów!
- zwiędnięte warzywa i owoce,
- fusy po herbacie i kawie,
- skorupki jajek,
- resztki warzyw i owoców,
- łupiny,
- rozdrobioną tekturę w niewielkiej ilości.
Jak zrobić kompostownik samodzielnie?
Przygotowanie kompostownika zrobisz sam, używając do tego naszej instrukcji. Oto krok po kroku, jak go wykonać:
- Wykop dół o głębokości 20 – 30 cm.
- Ustaw elementy narożne.
- Przytwierdź do nich deski.
- Wykonaj prosty drenaż.
- Umieść na dnie grubą warstwę połamanych czy pociętych gałęzi - stworzą pierwszą warstwę kompostową.
- Na gałęziach ułóż kolejną, lżejszą warstwę z liści, słomy, torfu czy skoszonej trawy.
- Dodaj też trochę gotowego kompostu - jeśli masz. Taka mieszanka zaktywizuje cały proces kompostowania.
Dopiero na tak przygotowanym podłożu umieszczaj bieżące odpadki. Pamiętaj, aby każdą kolejną warstwę również przysypywać ziemią czy starym kompostem. Jeżeli w kompostowniku zadomowią się dżdżownice, to świadczy o tym, że kompost będzie pierwsza klasa!