PoradyJak zrobić domowy płyn do mycia naczyń? Wystarczą tylko cztery składniki

Jak zrobić domowy płyn do mycia naczyń? Wystarczą tylko cztery składniki

W sklepach jest dość dużo różnego rodzaju płynów do mycia naczyń. Jednak ich cena potrafi być wysoka, a niektóre z nich wywołują wręcz reakcje alergiczne. W takim wypadku zrób domowy płyn do mycia naczyń.

Domowy płyn do mycia naczyń, fot. Pinterest
Domowy płyn do mycia naczyń, fot. Pinterest

19.09.2022 15:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeżeli bliski Ci jest ekologiczny styl życia i nie przepadasz za chemicznymi środkami do czyszczenia oraz sprzątania, to koniecznie zrób swój własny detergent. W końcu nie bez znaczenia jest to, czym myjemy naczynia, gdyż później ląduje na nich nasze jedzenie.

Jak zrobić domowy płyn do mycia naczyń?

Najpierw przygotuj:

  • 1 cytrynę,
  • 50 ml octu,
  • 100 g soli drobnoziarnistej,
  • 180 ml wody (najlepsza będzie przefiltrowana lub destylowana).
Domowy płyn do mycia naczyń, fot. Freepik
Domowy płyn do mycia naczyń, fot. Freepik

Wyciśnij sok z cytryny i wlej go do garnka. Później dodaj ocet, sól oraz wodę. Całość podgrzewaj na kuchence i ciągle mieszaj. Kiedy płyn zgęstnieje, zdejmij garnek z palnika i wystudź swój detergent. Na koniec przelej go do butelki.

Taki ekologiczny płyn do mycia naczyń pieni się trochę mniej, niż ten kupiony w sklepie. Dodatkowo może być rzadszy, dlatego należy używać go więcej. Możesz stosować go w sposób tradycyjny (nałożenie na zmywak) lub wlać do wody napuszczonej do zlewu. W takiej kąpieli skutecznie namacza się naczynia. Składniki płynu doskonale je dezynfekują, a także zwalczają tłuste plamy.

Domowy płyn do mycia naczyń, fot. Freepik
Domowy płyn do mycia naczyń, fot. Freepik

Co zrobić z mrożonym płynem do mycia naczyń?

Co ciekawe zrobiony przez siebie płyn do mycia naczyń możesz zamrozić w foremce do lodu. Do czego ma służyć w takiej postaci? Oczywiście do sprzątania. ;) Wyjmij jedną kostkę i zacznij nią czyścić brudną kratkę w piekarniku lub blaszki. Topiący się płyn wprost idealnie usuwa zastygłe resztki jedzenia, przypalony tłuszcz i inne zanieczyszczenia.

Dodatkowo nie będziesz potrzebował do tego żadnych szczotek, druciaków czy innych gadżetów. Po takim czyszczeniu ruszt lub blaszkę opłucz w wannie lub pod prysznicem. Dzięki temu unikniesz małej powodzi w kuchennym zlewie. ;)