Jak prawidłowo myć truskawki? Domowa metoda na pozbycie się pestycydów

Jak prawidłowo myć truskawki? Domowa metoda na pozbycie się pestycydów

truskawki
truskawki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
07.05.2024 20:36

Truskawki podobnie jak inne owoce i warzywa, mogą być opryskiwane pestycydami, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Na szczęście, istnieje łatwy sposób na usunięcie tych substancji, a przy okazji na dokładne umycie truskawek. Potrzebujesz tylko wody i dwóch składników, które z pewnością znajdą się w twojej kuchni.

Truskawki to słodkie i soczyste owoce, stanowią prawdziwą ucztę dla zmysłów, zwłaszcza w sezonie. Zanim jednak zaczniesz się delektować ich smakiem ważne, aby je odpowiednio umyć. Sprawdź, dlaczego zwykłe płukanie pod bieżącą wodą może być niewystarczające i odkryj prosty sposób na usunięcie pestycydów oraz zanieczyszczeń.

Treść kontynuowana jest pod załączonym materiałem wideo

Dlaczego mycie truskawek jest niezbędne?

Mimo że truskawki mogą wyglądać na czyste i gotowe do jedzenia, to w rzeczywistości na ich powierzchni gromadzić się mogą:

  • ślady ziemi i brudu,
  • szkodniki, na przykład mszyce czy pajączki,
  • jaja owadów,
  • pestycydy i różne środki chemiczne używane podczas uprawy.

Samodzielne mycie truskawek w bieżącej wodzie nie pozwala na dokładne usunięcie wszystkich tych zanieczyszczeń. Sama woda nie zmyje pestycydów, które przenikają nawet do wnętrza owoców.

Jak pozbyć się pestycydów z truskawek?

Aby skutecznie usunąć z truskawek szkodliwe substancje i dokładnie je oczyścić użyj metody dwuetapowego moczenia:

1. Moczenie w kąpieli kwasowej:

  • Przygotuj mieszankę, łącząc 3 części octu i 1 część wody w misce.
  • Potem zanurz truskawki w przygotowanym roztworze na 5 minut.
  • Następnie dokładnie opłucz je pod bieżącą wodą.

2. Moczenie w roztworze zasadowym:

  • Rozpuść 1 łyżkę sody oczyszczonej w litrze wody.
  • Zanurz w nim truskawki na 5 minut.
  • Na koniec dokładnie opłucz owoce pod bieżącą wodą.

Po umyciu możesz natychmiast zjeść truskawki lub osuszyć je ręcznikiem papierowym i przechować w lodówce do dwóch dni.

Kilka dodatkowych rad:

  • Możesz również użyć wody z dodatkiem soku z cytryny lub limonki do moczenia truskawek.
  • Nie usuwaj szypułek przed myciem, ponieważ chronią one owoce przed wchłanianiem wody.
  • Zawsze pamiętaj o myciu rąk przed i po przygotowaniu truskawek.

Stosując tę metodę, możesz być pewien, że truskawki, które spożywasz, są czyste, wolne od pestycydów i bezpieczne do jedzenia. Życzymy smacznego.

Dlaczego warto jeść truskawki?

Truskawki oprócz wyjątkowego smaku mogą zapewnić nam szereg korzyści zdrowotnych. Są to owoce bogate w wiele witamin, zwłaszcza witaminę C, ale również B3, B6, E oraz kwas foliowy. Dzięki swoim właściwościom przyczyniają się do wzmacniania układu odpornościowego, redukcji stanów zapalnych, ochrony przed chorobami serca i wspierania zdrowia układu pokarmowego. Są również niskokaloryczne i zapewniają poczucie sytości, dlatego to doskonały wybór dla osób dbających o dietę.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także