Jedząc je uważaj. Mogą powodować zatrucia i wywołać paraliż
Sezon na zbiór pomidorów powoli się zaczyna, a nie ma nic bardziej pysznego niż samodzielnie wyhodowany pomidor. Mimo to nie zawsze nadają się one do jedzenia. Sprawdź, czy możesz jeść zielone pomidory.
08.08.2023 12:37
Często jest tak, że niektóre produkty nie nadają się do jedzenia, ale często są spożywane. Jak się okazuje, wynika to z braku wiedzy, która może kosztować nawet życie. Dlatego warto poznać listę zakazanych produktów, aby nie narażać siebie i swoich bliskich na poważną utratę zdrowia.
Czego lepiej nie jeść?
Pierwszy jest rabarbar, a szczególnie jego liście, które zawierają kwas szczawiowy. Dlatego, jeśli zamierzasz je spożywać teraz, to lepiej poczekaj do kolejnego maja, ponieważ w tym czasie są przeznaczone do jedzenia. Pestki moreli zawierają w sobie amigdalinę, która w procesie trawienia zamienia się w cyjanowodór i działa toksycznie. Dlatego jedząc ten owoc, ograniczajmy zjedzenie pestek, jeśli potem nie zamierzamy męczyć się z m.in. bólami głowy, biegunką oraz wymiotami. Niewłaściwie zebrany, a potem przygotowany syrop z czarnego bzu nie będzie zdrowym i naturalnym lekiem, tylko wywoła duszności oraz problemy jelitowo-żołądkowe. Również i fasola czerwona ma swoje trujące właściwości, a mianowicie zawiera phytoheamagglutinin. Dlatego zawsze gotuj to warzywo więcej niż 10 minut, a unikniesz zatrucia. Warto dodać, że źle przyrządzone mięso może też zaszkodzić. Fugu z rozdymki tygrysiej to danie z kuchni Japońskiej, w którym kucharz myli się tylko raz. Ryba ta zawiera w sobie terodyksynę powodującą paraliż lub śmierć.
Czy należy jeść zielone pomidory?
Jeśli są to pomidory niedojrzałe z gatunków czerwonych, to można je jeść, ale po przeróbce termicznej. Natomiast zielone odmiany pomidorów można jeść bez żadnych wątpliwości. Warto dodać, że niedojrzały pomidor zawiera mniej substancji fitochemicznych, dlatego nie jest zdrowy. Na dodatek posiada toksyczne glikozydy, czyli tomatynę oraz solaninę. Mogą one prowadzić do następujących objawów:
- wymiotów;
- biegunki;
- mdłości;
- drgawek;
- kolki;
- śpiączki;
- niewydolności serca;
- zaburzeń układu nerwowego;
- śmierci.
Co przygotować z zielonych pomidorów?
Dobrze jest je zamarynować lub zakisić w formie sałatki do obiadu, lub na grilla. Jednak należy zachować ostrożność oraz umiar w jej jedzeniu i spożywać tylko raz na jakiś czas, ponieważ w dużej ilości mogą zaszkodzić.