PoradyLajfhakiWłóż między pomidory, a te zielone dojrzeją szybciej niż myślisz

Włóż między pomidory, a te zielone dojrzeją szybciej niż myślisz

Kto raz spróbował pomidorów prosto z ogródka, ten wie, że te ze sklepu nawet się do nich nie umywają. Kiedy lato dobiegnie końca, na krzakach pozostanie sporo zielonych sztuk, które nie będą miały okazji dojrzeć w słońcu. Czy w takim razie trzeba je spisać na straty? Otóż okazuje się, że wystarczą odpowiednie warunki, a zielone pomidory zarumienią się raz-dwa.

jak przechowywać zielone pomidory żeby dojrzały, fot. freepik
jak przechowywać zielone pomidory żeby dojrzały, fot. freepik

03.08.2023 13:47

Nie jesteś pewna czy zielone pomidory będą w stanie jeszcze dojrzeć? Otóż jest kilka banalnych trików, które na to pozwolą. Koniecznie je wypróbuj, w końcu nic na tym nie stracisz, a być może uratujesz sporo jedzenia.

Jak przechowywać zielone pomidory, żeby dojrzały w domowych warunkach?

W ostatnich latach wielu z nas przekonało się, że uprawa pomidorów nie jest wcale taka trudna. Nie trzeba mieć specjalnej szklarni czy mnóstwa ziemi koło domu. Wystarczy mała przestrzeń, a nawet balkon, by móc wyhodować swoje plony. Klimat w naszym kraju nie jest aż tak sprzyjający, jak za granicą, więc część owoców nie ma szansy, by dojrzeć do końca lata. Co zrobić z zielonymi pomidorami? Po pierwsze i najważniejsze — nie wyrzucaj ich! Zaraz podpowiemy, jak się nimi zaopiekować.

Wbrew przekonaniom wielu ludzi, pomidory nie potrzebują światła, by się wybarwić. Najważniejsze to zapewnienie im odpowiedniej temperatury — im będzie wyższa, tym pomidory szybciej dojrzeją.

Jeśli masz nieco zarumienione sztuki, warto położyć je na parapecie w towarzystwie jabłka i banana — te owoce działają na siebie wzajemnie i wspomagają proces dojrzewania. Już po kilku dniach zauważysz, jak zaczynają nabierać koloru. Nieco dłuższa metoda to zawiniecie pojedynczych sztuk w papier, a następnie odstawienie ich do ciemnego i suchego miejsca.

jak przechowywać zielone pomidory żeby dojrzały, fot. freepik
jak przechowywać zielone pomidory żeby dojrzały, fot. freepik

Dojrzewanie pomidorów można przyśpieszyć lub spowolnić

Jeśli zależy Ci na tym, by twoje plony stały się rumiane już po kilku dniach, najlepiej umieścić je w pudełku z bananami i jabłkami. Te dwa owoce wytwarzają spore ilości etylenu, a ten naturalnie przyśpiesza dojrzewanie. Profesjonalne szklarnie stale gazują swoje plantacje przy użyciu tego związku.

W zależności, od odmiany, pomidory będą dojrzewać w różnym tempie. Najszybciej będzie w przypadku koktajlowych, które będą gotowe do spożycia już po paru dniach. Duże, zielone pomidory mogą przetrwać nawet trzy miesiące bez zepsucia! Ważne, by trzymać je w chłodnych (ok. 8-10 stopni Celsjusza) i zacienionych miejscach. Jeśli temperatura przechowywania będzie się wahać między 10-15 stopni Celsjusza, pomidory będą gotowe po 3/4 tygodniach, natomiast powyżej tej temperatury owoce dojrzeją w ciągu dwóch tygodni. Jeśli chcesz cieszyć się plonami na dłużej, wystarczy, że niedojrzałe sztuki umieścisz w różnych temperaturach, a te będą stopniowo nadawać się do spożycia.

jak przechowywać zielone pomidory żeby dojrzały, fot. freepik
jak przechowywać zielone pomidory żeby dojrzały, fot. freepik