PoradyJeśli jesz taki ryż, to jesteś odważny. Po ugotowaniu jest jednym wielkim hormonem

Jeśli jesz taki ryż, to jesteś odważny. Po ugotowaniu jest jednym wielkim hormonem

Większość z nas wybiera ryż w woreczkach, sądząc, że łatwiej go ugotować. Nie zastanawiamy się nad tym, czy jest szkodliwy. Kiedy poznasz prawdę, szybko zmienisz konsumenckie i kuchenne nawyki.

Czy ryż w woreczku jest szkodliwy? Fot. Getty Images
Czy ryż w woreczku jest szkodliwy? Fot. Getty Images

28.05.2023 21:10

Ryż (a także kasza) w woreczkach zyskał ogromną popularność, ponieważ jest podzielony na małe (zwykle 100-gramowe) porcje i uchodzi za łatwiejszy do ugotowania. Takie rozwiązanie podsuwa zresztą większość producentów. Wystarczy spojrzeć na półkę w dowolnym sklepie, by przekonać się, że do wyboru jest mnóstwo rodzajów ryżu w woreczkach, a tylko jeden (jeśli w ogóle) ryżu zapakowanego luzem w większe opakowanie. Ale czy to, że ryż w woreczku jest łatwiej dostępny i rzekomo łatwiejszy w przygotowaniu, wyklucza, iż może być szkodliwy? W żadnym wypadku. Wyjaśniamy, czy jedzenie go wiąże się z jakimkolwiek ryzykiem.

Czy ryż w woreczku jest szkodliwy?

Sam ryż czy kasza oczywiście nie stanowią problemu. Co innego z woreczkami, w których je gotujemy. Do ich produkcji wykorzystywany jest Bisfenol A (w skrócie BPA). W czasie gotowania, pod wpływem wysokiej temperatury, przenika on do gotowanego produktu. To duży problem, ponieważ przypomina on jeden z ludzkich hormonów — estrogen. Organizm nie odróżnia Bisfenolu A od estrogenu, dlatego gromadzi go, zamiast usunąć. To bardzo niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ może doprowadzić do problemów z tarczycą, obniżenia poziomu testosteronu u mężczyzn, a nawet rozwoju raka piersi oraz prostaty. Ryżu ugotowanego w woreczku powinny unikać szczególnie kobiety w ciąży oraz dzieci, u których BPA może powodować nadpobudliwość.

Czy ryż w woreczku jest szkodliwy? Fot. Genialne.pl
Czy ryż w woreczku jest szkodliwy? Fot. Genialne.pl

Skoro ryż w woreczku jest szkodliwy, jak go zastąpić?

Skoro znasz już odpowiedź na pytanie: Czy ryż w woreczku jest szkodliwy?, prawdopodobnie zastanawiasz się, jak możesz go zastąpić. Mamy dobrą wiadomość — ryż sprzedawany luzem jest tańszy, a jego przygotowanie wcale nie jest trudniejsze niż gotowanie ryżu w woreczku. Dodatkową korzyścią z wykorzystywania sypkiego ryżu jest zmniejszenie zużycia plastiku.

  • Aby ugotować ryż na sypko, powinieneś go wcześniej wypłukać. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru skrobi. Wsyp ryż na drobne sitko i porządnie przepłucz zimną wodą.
  • Możesz też zastosować nieco bardziej czasochłonną metodę szorowania. Wsyp ryż do miski i zalej wodą, a następnie bierz po trochu w ręce i pocieraj nimi o siebie. Następnie zmień wodę. Powtarzaj ten zabieg tak długo, aż woda będzie czysta.
  • Do gotowania na 1 szklankę sypkiego ryżu użyj 2 szklanek wody. Zagotuj ją, a następnie wsyp ryż. Możesz dodać do garnka odrobinę oliwy lub innego tłuszczu.
  • Przykryj naczynie i gotuj ryż przez 10-12 minut. Pod koniec tego czasu osól wodę (robiąc to wcześniej, obniżysz temperaturę wrzenia, przez co ryż będzie się wolniej gotował).
  • Po upływie wyznaczonego czasu zdejmij garnek z kuchenki i zostaw przykryty na 10 minut. Następnie odkryj i pozwól ryżowi odparować.
kuchniagotowanie ryżugotowanie