Jesz w Wielkanoc rzeżuchę? Prawdopodobnie ty też dałeś się nabrać!
Rzeżucha, którą znamy i wysiewamy przed Wielkanocą, w rzeczywistości... wcale nią nie jest. Ten symbol zbliżających się świąt i dodatek do wielkanocnego śniadania to zupełnie inna roślina. W takim razie gdzie kryje się ta prawdziwa rzeżucha i dlaczego jest zastępowana jakimś zamiennikiem?
08.04.2023 17:21
Rzeżucha nie jest rzeżuchą?
Dla wielu osób będzie to spore zaskoczenie, ale roślina, która jest jednym z symboli Wielkanocy, wcale nie jest rzeżuchą. To, co tradycyjnie wysiewamy przed świętami na bibułkach oraz w siewnikach, w rzeczywistości jest pieprzycą siewną (Brassicaceae). Roślina ta pochodzi z południowo-zachodniej Azji i północno-zachodniej Afryki, a obecnie jest uprawiana na całym świecie. W Polsce zwyczajowo nazywa się ją rzeżuchą, ale w gruncie rzeczy jest to nazwa nieprawidłowa. Rzeżucha jest w rzeczywistości całkiem inną rośliną.
Czym jest "prawdziwa" rzeżucha?
Rzeżucha (Cardamine L.) to rodzaj rośliny, do którego zalicza się ok. 260 gatunków istniejących niemal na całym świecie. W Polsce można spotkać 9 z nich. Występują głównie w lasach, na mokradłach oraz łąkach. Pieprzycę siewną i rzeżuchę łączy nie tylko nazwa, którą pierwsza zapożyczyła od drugiej. Obie rośliny należą do tej samej rodziny — kapustowatych.
Dlaczego warto jeść rzeżuchę (pieprzycę siewną)?
Specjaliści od żywienia podkreślają, że pieprzyca siewna, potocznie nazywana rzeżuchą, to doskonałe uzupełnienie diety nie tylko na okres świąt wielkanocnych. Ta niepozorna roślina jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Znajdziemy w niej m.in. sporo błonnika, witaminy A, B1, B2, C, E oraz K, żelazo, wapń, fosfor i cynk. Ten bogaty skład sprawia, że rzeżucha ma właściwości:
- antyoksydacyjne,
- detoksykacyjne i odkażające,
- wspierające odchudzanie,
- przeczyszczające,
- moczopędne.
Spożywanie rzeżuchy może wspomagać profilaktykę chorób oczu (dzięki zawartości luteiny). Pieprzyca siewna jest również doskonałym uzupełnieniem diety dla osób zmagających się z niedoczynnością tarczycy (zawiera łatwo przyswajalny jod), czy przewlekłym zmęczeniem i sezonowym osłabieniem (dzięki dużej zawartości żelaza).