PoradyLajfhakiJuż nigdy nie wyrzucisz żadnej skórki po bananie do kosza

Już nigdy nie wyrzucisz żadnej skórki po bananie do kosza

Lubi je każdy, są słodkie i zawierają sporo witamin. Po zjedzeniu zazwyczaj wyrzuca się skórkę do kosza, przez co marnujemy idealny materiał, który pomoże naszym roślinom. Dlatego podpowiadamy, jak przygotować nawóz z bananów.

nawóz z bananów fot. genialne.pl
nawóz z bananów fot. genialne.pl

28.08.2023 17:09

Jak się okazuje, znane są od wielu tysięcy lat i pochodzą z Malezji. Dopiero potem przywieziono je na Bliski Wschód oraz do Afryki. Obecnie są uprawiane także w Azji oraz Australii, a swoim zasięgiem objęły cały świat. Ich smak znają wszyscy, ale mało osób wie, jak korzystać z ich właściwości na 100%.

Właściwości odżywcze bananów

Zawierają one potas, który jest niezbędnym pierwiastkiem w codziennej diecie i odpowiada za funkcjonowanie gospodarki wodno-elektrolitowej. Jest idealnym smakołykiem, kiedy za oknem panują tropikalne temperatury. Owoc ten wspomoże też pracę układu sercowo-naczyniowego, ponieważ obniża ciśnienie krwi. Warto dodać, że banany są bogate w antyoksydanty, błonnik, a niedojrzałe z nich mają niski indeks glikemiczny. Ich skórka zawiera te same składniki co miękki miąższ, przez co warto wykorzystać ją pożytecznie w domu.

Obraz

Domowy nawóz z bananów

Na początek weź garnek, a następnie pokrój skórkę z banana na małe kawałki. Łącznie powinno ich być około 100 g. Kiedy są już przygotowane, należy zalać je 1 litrem wody. Teraz najlepiej jest zapomnieć o nich na około 2 doby, aby skórki uwolniły to, co mają w sobie najlepsze. Na koniec wystarczy je przecedzić i rozcieńczyć odżywkę z 400 ml wody. Tak przygotowana nada się idealnie do podlewania wszystkich roślin domowych.

Banana peel on marble surface
Banana peel on marble surface

Pozostałe przepisy na skórkę z bananów

  • Proszek z bananów przygotujesz z wysuszonych na słońcu skórek. Należy je zmielić w młynku lub moździerzu, a potem stosować po 2 łyżeczki raz na miesiąc. Można też zmieszać je z wierzchnią warstwą ziemi przed posadzeniem nowej rośliny.
  • Gnojówka bananowa jest czasochłonna w przygotowaniu, ale zdziała cuda. Rozdrobione skórki należy zalać wodą i zostawić na kilka tygodni pod przykryciem, aż na powierzchni wody zaczną pojawiać się bąbelki. Dopiero potem wystarczy rozcieńczyć ją w proporcji 1:10 z wodą i podlewać rośliny.