PoradyKiedy się zabrać za obrywanie liści pomidorów? Tak zwiększysz swoje zbiory

Kiedy się zabrać za obrywanie liści pomidorów? Tak zwiększysz swoje zbiory

Obrywanie liści pomidorów jest prostym zabiegiem, który nie pochłania zbyt wiele czasu, a ma z reguły spory wpływ na nasz krzaczek. Zmniejsza bowiem ryzyko wystąpienia różnych chorób, a także przyspieszenie proces dojrzewania owoców. Dzięki mniejszej ilości liści pomidory są też lepiej doświetlone, co przekłada się na ich soczystość i smak.

obrywanie liści pomidorów fot. freepik
obrywanie liści pomidorów fot. freepik
Manuel

09.06.2023 12:59

Do obrywania liści pomidorom trzeba podchodzić odpowiedzialnie i ostrożnie. Bo co prawda owoce szybciej wtedy dojrzewają, ale nie przyrastają już na wadze. Nie pojawiają się już też wtedy nowe owoce, a cały proces wegetacji kończy się wcześniej niż zwykle. Warto więc z tym zabiegiem poczekać, aż krzak będzie już na odpowiednim etapie rozwoju.

Obrywanie liści pomidorów - jak się do tego zabrać?

Najlepiej jest to zrobić za pomocą rąk lub sekatora. W obydwu przypadkach ważne jest, aby przypadkowo nie przenieść jakichś chorób z innych roślin, dlatego porządnie zdezynfekuj dłonie/narzędzie. Musisz zawsze oberwać lub uciąć cały liść pomidora, łącznie z całym jego ogonkiem (na tyle, na ile to możliwe). Jeśli utniesz tylko jego fragment, to będzie to miało negatywny wpływ na rozwój całego krzaku i może też łatwo skończyć się jakąś chorobą (pozostawiony fragment będzie gnił i osłabi odporność roślinki).

obrywanie liści pomidorów, fot. freepik
obrywanie liści pomidorów, fot. freepik

Które liście pomidorów obrywać?

Liści nigdy nie należy usuwać masowo. Doświadczeni ogrodnicy wskazują zwykle, że jednorazowo obrywa się zaledwie od jednego do trzech listków. Zaczynamy oczywiście od tych najsłabszych, najgorzej wyglądających. Zwłaszcza jeśli mają jakieś plamki chorobowe. Zwykle usuwa się liście znajdujące się przede wszystkim u dołu krzaczka i stopniowo przechodzi się coraz wyżej ku szczytowi rośliny. Liście pomidorów najlepiej jest usuwać w pogodny, słoneczny i ciepły dzień. Unikaj natomiast tego zabiegu, gdy roślina jest mokra po podlewaniu lub po deszczu. Pamiętaj też, aby ogołacać swój krzaczek z liści z umiarem. Jeśli zagalopujesz się w tym zabiegu za daleko i zostawisz na całej roślince ledwie parę listków, to zostanie zaburzona jej gospodarka wodna. Wtedy możesz się spotkać nawet ze zjawiskiem pękania owoców na krzakach. Dlatego wielu ogrodników wskazuje, żeby na przeciętnym krzaczku pozostawić zawsze przynajmniej 15-20 liści.

obrywanie liści pomidorów, fot. freepik
obrywanie liści pomidorów, fot. freepik