Kiedy zauważam żółte liście na krzewach pomidorów, to dla mnie jasny znak, by działać!
Kiedy liście pomidorów żółkną, to bardzo ważny sygnał dla ogrodnika, że roślina marnieje i nie rośnie prawidłowo. Najprawdopodobniej przyczyną jest nadmierne podlewanie pomidorów, dlatego sprawdź, jak dobrze o nie zadbać.
24.05.2023 14:11
Warzywa te są bardzo podatne na przelanie i warto wykonywać tę czynność z wyczuciem. Kiedy krzaki są małe, to najlepiej podlewać je małą ilością wody co dwa dni. Potem należy ograniczyć nawadnianie pomidorów i robić to raz na 3 lub 5 dni. Ważne jest, aby pamiętać o dostosowaniu podlewania do warunków atmosferycznych oraz rodzaju gleby, w jakich rosną. Najczęściej pomidory wyrastające z piaszczystego podłoża wymagają częstszego podlewania.
Jak poznać, że pomidory są przelane?
Zazwyczaj liście pomidorów żółkną na przełomie maja i czerwca, ponieważ panujące wtedy warunki atmosferyczne są dla nich najbardziej niekorzystne. Również niewielki drenaż w doniczkach oraz zbita gleba sprzyjają szybkiemu przelaniu pomidorów. Wtedy korzenie warzywa marnieją i gniją, ponieważ nie mają odpowiedniego dostępu do powietrza. Po przelaniu najlepiej przesadzić pomidory do nowego podłoża, które będzie dobrze przepuszczane i najprawdopodobniej uratuje sadzonkę. Wtedy trzeba też zadbać o regularne, ale rozsądne podlewanie.
O czym świadczą żółknące liście pomidorów?
Sadzonki, które są wystawione na parapet i ostre promienie słoneczne, bardzo często się przesuszają. Podobnie dzieje się, kiedy pomidory znajdują się w pomieszczeniu, gdzie jest włączony kaloryfer. Wtedy podlewanie, które jest niedostosowane do potrzeb pomidorów sprawi, że szybko uschną. Warzywa te nie lubią nagłych zmian temperatur, a preferują i najlepiej rosną w ciepłych oraz osłoniętych od wiatru miejscach. Natomiast jeśli temperatura spada do 14 stopni Celsjusza, to pomidory hamują swój wzrost.
Czym nawozić pomidory?
Dla poprawy i wzmocnienia wzrostu pomidorów warto przygotować domową odżywkę z produktów dostępnych w każdej kuchni. Samodzielnie zrobiony nawóz z pewnością sprawdzi się lepiej i będzie bardziej ekologiczny niż sklepowe preparaty. Do przygotowania potrzeba 1 łyżki goździków, 2 torebek czarnej herbaty lub jej fusów, skórki z 1 cebuli oraz 300 ml wody. Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do garnka, a następnie gotować przez około 15 minut. Na koniec należy miksturę przecedzić i rozcieńczyć w proporcji 100 ml nawozu na 3 litry wody. Odżywkę stosuje się tylko raz na miesiąc.