Zbliża się ważny termin dla hodowców cebuli. Trzeba zacząć działać
Cebula to obowiązkowe warzywo w każdej kuchni. Świetnie podkręca smak różnego rodzaju potraw i jest łatwa w uprawie. Dlatego warto mieć ją w swoim warzywniku. Podpowiadamy, kiedy zbierać cebulę i jak są przechowywać.
08.08.2023 13:26
Cebula ma tak szerokie zastosowanie, nie tylko w kuchni, że warto ją samodzielnie hodować. Oto wskazówki, jak rozpoznać, że jest ona gotowa do zbiorów.
Kiedy zbierać cebulę?
Zaleca się, aby zbierać cebulę w tym momencie, kiedy 70-80 proc. tej rośliny ma już złamany szczypior, a 3-4 liście na każdej roślinie są jeszcze zielone. Co więcej, miej też na względnie kolejną rzecz. A mianowicie to, że termin zbioru tego warzywa będzie inny każdego roku. Wpływ na to mają przede wszystkim warunki atmosferyczne. Zaleca się jednak, aby cebulę wyrywać z ziemi w sierpniu lub na początku września. Co więcej, nie czekaj ze zbiorem zbyt długo, a na pewno nie do zupełnego zaschnięcia szczypioru i ponownego ukorzenienia się cebuli. Dlaczego? Ponieważ wynikiem tego będzie przerwanie okresu spoczynku i w efekcie skróci się okres przechowania warzywa.
Zobacz także
Jak zbierać i przechowywać cebulę?
Wydobywanie cebuli z ziemi przeprowadź dwuetapowo. Najpierw poczekaj na odpowiednią pogodą. Najbardziej korzystny dzień to taki, kiedy nie pada deszcz i wieje łagodny wiatr. Jak wyglądają poszczególne etapy zbioru?
- Pierwsza faza to wykopanie cebuli, po czym zostawienie jej na świeżym powietrzu. Wszystko po to, aby mogła się podsuszyć. W przewiewnym miejscu powinna spędzić ok. 7-10 dni.
- Druga faza to delikatne oczyszczenie cebuli z zaschniętej ziemi i przełożenie jej do przewiewnych skrzynek. W takim stanie należy przewieść ją do piwnicy lub innego miejsca przechowywania.
Pamiętaj jeszcze o jednej ważnej rzeczy. Temperatura dobra do przechowywania cebuli to 0 stopni Celsjusza, zaś wilgotność powietrza powinna oscylować w granicach 65-75 proc. Cebulę możesz też zamrozić i przechowywać w stałej temperaturze -2 do -3 stopni Celsjusza. Długość okresu, w jakim możesz ją magazynować wynosi od 8 do 12 miesięcy. Te wskazówki pozwolą ci cały proces zboru i przechowywania wykonać poprawnie (bez strat w uprawach).