Kładę na rozgotowanym ryżu i dociskam. Szybko znów staje się sypki
Zazwyczaj gotowanie ryżu nie powinno stanowić problemu. Jednak wystarczy chwila nieuwagi, przez co nie wychodzi tak, jak powinien. Podpowiadamy jak uratować rozgotowany ryż.
09.10.2023 08:57
Stanowi idealną alternatywę dla ziemniaków, kasz lub makaronów, przez co coraz częściej po niego sięgamy. Można z niego przygotować wiele potraw, które nie pochodzą tylko z kuchni azjatyckiej. Mimo to, kiedy bardzo zależy nam na tym, aby wyszedł perfekcyjnie, to wcale tak nie jest. Wówczas całe opakowania ryżu lądują w koszu całkowicie niepotrzebnie.
Jak uratować rozgotowany ryż?
Ryż jest zalecany dla osób, które są na diecie, ponieważ zawiera w sobie dużą ilość błonnika pokarmowego. Przyśpiesza metabolizm oraz usuwa zbędne złogi gromadzące się w jelitach. Na dodatek ryż poprawia kondycję skóry, jak również wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Z tego powodu wiele osób decyduje się na jego jedzenie. Wydawałoby się, że gotowanie ryżu nie może być trudne, a jednak często przerasta młodych adeptów pichcenia. Powstała z niego papka nie zachęca do jedzenia, przez co tracimy apetyt całkowicie. Wystarczy sięgnąć po kromkę chleba, która dzięki swojej konsystencji szybko wchłonie nadmiar wody. Połóż ją na powierzchni ryżu, a następnie delikatnie dociśnij, dzięki temu ryż szybko stanie się sypki.
Co zrobić, gdy ryż się rozgotuje?
Rozgotowany ryż to nie tragedia, nawet jeśli nie masz chleba w domu. W bardzo prosty sposób można przygotować z niego smaczną potrawę z kuchni chińskiej, czyli congee. Jest ona niczym innym jak kleikiem ryżowym, który w sprytny sposób może udawać rozgotowany ryż. Danie to jest podawane na słono oraz na słodko w zależności od preferencji, dlatego nie musisz się ograniczać. Do congee dobrze sprawdzi się mięso, warzywa, jajka oraz kiełki. Natomiast w formie deseru można dodać do niego owoce lub orzechy. Najszybszy przepis to: jajko w koszulce, 2 łyżki masła, 2 łyżki płatków drożdżowych oraz odrobina sosu sojowego. Dzięki temu pozorna awaria w kuchni stanie się pysznym posiłkiem, którym zaskoczymy nie tylko siebie, ale i swoich gości.