PoradyKominiarz zdradził, jak palić w piecu, by zużywać mniej węgla. Oszczędzisz ok. 30% opału
Kominiarz zdradził, jak palić w piecu, by zużywać mniej węgla. Oszczędzisz ok. 30% opału
Jak palić w piecu, żeby zużyć mniej węgla?
30.01.2023 07:46
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak się okazuje właściwe palenie w piecu to też sztuka. Zwłaszcza wtedy, kiedy ceny opału idą ostro w górę. Przekonaj się jak palić węglem lub drewnem, aby zużyć mniej opału.
Najczęściej palimy w piecu w jeden określony sposób. Po rozpaleniu dorzucamy kolejne porcje opału. Jednak ta metoda jest nieefektywna. Dodatkowo wytwarzamy wówczas tylko dużo dymu, a mało ciepła. Dlatego zmień swoje przyzwyczajenia i zacznij rozpalać piec od góry.
Na czym polega rozpalanie pieca od góry?
To ekonomiczna i efektywna metoda palenia w piecu. Chodzi w niej o to, aby warstwa żaru z dołu paleniska, znalazła się na górze. Dzięki temu nowa warstwa opału zamieni się on w ciepło, a nie dym
- Zacznij od tego, aby opał włożyć do pustego pieca lub paleniska. Układanie zacznij od najgrubszych do najmniejszych brył węgla czy kawałków drewna. Na opale ułóż rozpałkę.
- Na rozpałce umieść drewno rozpałkowe, a na nim połóż kolejną warstwę drewna, ale złożoną z patyków o grubości takiej jak kciuk.
- Następnie podpal rozpałkę i zamknij górne drzwiczki pieca. Musisz mieć świadomość, że rozpalanie potrwa ok. godziny.
- Oczywiście możesz regulować temperaturę w piecu za pomocą drzwiczek.
- Dzięki zastosowaniu metody rozpalania od góry, piec będzie grzał przez ok. 6-8 godzin (bez podkładania). Wszystko zależy od tego jak dużo opału wrzuciłeś.
Plusy rozpalania pieca od góry
- Zaoszczędzisz ok. 30% opału.
- Dom będzie równomiernie ogrzany przez 6-8 godzin.
- Do atmosfery dostaje się mniej dymu i szkodliwych substancji.
- Po rozpaleniu nie musisz pilnować pieca, dorzucać kolejnych porcji opału, a także martwić się tym, że ogień wygaśnie.
- Cała instalacja grzewcza jest lepiej chroniona, gdyż dostaje się do niej o wiele mniej sadzy. Dzięki temu dłużej zachowa sprawność.