Lawenda nie tylko w ogródku! Niezastąpiona przy robieniu ciastek, lemoniady czy popcornu
Lawenda to wyjątkowe zioło. Znane jest z tego, że poprawia sen, rozluźnia i koi skórę, ale czy kiedykolwiek próbowałaś dodawać ją do ulubionych potraw? Jeśli jeszcze tego nie robiłaś, czas zacząć, ponieważ lawenda dodaje subtelnego kwiatowego aromatu i niepowtarzalnego smaku.
27.07.2019 | aktual.: 28.07.2020 09:49
#1 Lawendowe kwadraciki ryżowe
SKŁADNIKI:
1/2 szklanki masła
1,5 łyżeczki suszonej lawendy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 opakowanie pianek mini marshmallow
6 filiżanek płatków śniadaniowych "Rice Krispies" albo ryżu preparowanego(dmuchanego)
WYKONANIE:
1. Rozpuść masło w dużym garnku na średnim ogniu.
2. Dodaj ekstrakt z wanilii, lawendę i zamieszaj.
3. Następnie wsyp pianki i mieszaj, aż się rozpuszczą.
4. Ściągnij z ognia i wylej na płatki lub ryż.
5. Powstałą masę rozprowadź dokładnie na formie i pozostaw do wystygnięcia.
6. Pokrój na małe kwadraty i gotowe!
#2 Lawenda w miniserniczkach
SKŁADNIKI:
Syrop:
2 łyżki suszonej lawendy
1 szklanka jagód
2 łyżki cukru
Spód:
1 szklanka rozkruszonych krakersów
4 łyżki rozpuszczonego masła
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
Masa serowa:
450 g serka śmietankowego
2 jajka
3/4 szklanki i 1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
WYKONANIE:
1. Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni Celsjusza.
2. Na patelnię wrzuć jagody, cukier oraz lawendę i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
3. Gdy owoce ostygną, przecedź je i odstaw na bok.
4. Pokruszone krakersy połącz z cukrem, solą i roztopionym masłem.
5. Powstałą kruszonkę rozkładaj równo w papilotkach (wcześniej włożonych do formy na muffinki).
6. Piecz spody przez 8 minut.
7. Po ich wyjęciu, obniż temperaturę piekarnika do 160 stopni.
8. Zmiksuj ser, cukier, sól, wanilię i żółtka.
9. W osobnej miseczce ubij białka na sztywną pianą, następnie dodaj 1/2 łyżeczki cukru i ponownie ubijaj przez maksymalnie jedną minutę.
10. Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
11. Podziel powstałą masę na pół i do jednej części dodaj powstały wcześniej jagodowo-lawendowy syrop.
12. Na każdy kruchy spód nakładaj naprzemiennie porcję masy serowej i masy "fioletowej".
13. Możesz też zrobić na wierzchu serniczków jakieś wzorki, przy użyciu np. wykałaczki.
14. Piecz miniserniczki przez 20 minut, a następnie pozostaw do ostygnięcia na minimum 10 minut.
15. Przechowuj w lodówce.
#3 Kokosowa lemoniada z lawendą
SKŁADNIKI:
Kokosowa baza:
1 1/2 szklanki soku z cytryny (z około 9 cytryn)
1 3/4 szklanki cukru
8 filiżanek wody kokosowej
4 szklanki wody
Syrop lawendowy:
1/2 szklanki cukru
1 łyżka suszonej lawendy
1/2 szklanki wody
WYKONANIE:
1. Zacznij od zrobienia lawendowego syropu.
2. Umieść w małym garnku wodę, cukier i lawendę, a następnie doprowadź do wrzenia i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
3. Gotuj przez 1 minutę i odstaw na bok, aby nieco ostygło.
4. Następnie odcedź i syrop gotowy!
5. Wymieszaj wodę, sok z cytryny, cukier, wodę kokosową i wcześniej przygotowany syrop lawendowy.
6. Tak sporządzoną lemoniadę najlepiej podawać z kostkami lodu oraz plasterkami cytryny.
#4 Popcorn z dodatkiem lawendy
SKŁADNIKI:
5 łyżek niesolonego masła
1/4 łyżeczki soli morskiej
3/4 łyżki suszonej lawendy
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka świeżego szczypiorku
1/2 łyżeczki skórki z cytryny
1 łyżeczka czosnku (przeciśniętego przez praskę)
2 łyżki oliwy z oliwek
2/3 szklanki ziaren popcornu
WYKONANIE:
1. Rozpuść masło w rondelku i dodaj do niego sól.
2. Dosyp lawendę, tymianek i szczypiorek.
3. Na końcu dodaj poszatkowany szczypiorek, czosnek i skórkę z cytryny.
4. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw na 15 minut.
5. W osobnym garnku rozgrzej oliwę, a następnie wsyp popcorn.
6. Przykryj pokrywką i co jakiś czas potrząśnij garnkiem, aby wszystkie ziarenka popękały.
7. Gdy popcorn przestanie strzelać, zdejmij go z ognia.
8. Dodaj do niego masło ziołowo-lawendowe i dokładnie wymieszaj.
#5 Lawenda z czekoladą
SKŁADNIKI:
2 łyżki suszonej lawendy
280 g ciemnej czekolady
1/4 kostki masła
1 1/2 szklanki śmietany kremówki (30%-36% tł.)
Kakao w proszku
Biała czekolada
WYKONANIE:
1. Śmietankę z lawendą gotuj przez 5 minut.
2. Następnie zdejmij ją z ognia i przecedź.
3. Czekoladę z masłem rozpuść w tzw. kąpieli wodnej.
4. Dodaj do niej śmietankę lawendową i dokładnie wymieszaj.
5. Pozostaw do ostygnięcia w lodówce.
6. Po trzech godzinach wyjmij masę czekoladowo-lawendową i uformuj z niej kulki.
7. Układaj je na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia i ponownie umieść w lodówce.
8. Po około 20 minutach wyciągnij kulki czekoladowe i obtocz je w kakao albo w rozpuszczonej białej czekoladzie.
9. Trufle włóż do lodówki i wyjmij tuż przed podaniem.