Świąteczna sałatka wymaga naturalnego majonezu. Czytaj etykiety i nie daj się zwieść kolorowym reklamom
Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez sałatki jarzynowej. Jej najważniejszym składnikiem, obok samych warzyw, jest oczywiście majonez. Czy wiesz, który wybrać ze sklepowej półki, aby był najlepszy?
12.04.2022 | aktual.: 13.04.2022 08:16
Święta majonezem stoją
W supermarketach słoiczków z majonezem nie brakuje. Jednak skład wielu z nich pozostawia wiele do życzenia. Dlatego trzeba uważnie przestudiować etykiety i zdecydować się na ten, który zawiera naturalne składniki. Majonez bez sztucznych dodatków będzie zdecydowanie smaczniejszy i z pewnością zdrowszy.
Bez dodatków
Majonez powinien zawierać 70-80% tłuszczu i składać się z oleju, żółtek jaj, musztardy, białego octu winnego oraz przypraw. Inne składniki, nawet te naturalnego pochodzenia, nie są potrzebne. Wiele z nich zwyczajnie ma za zadanie zastąpić zmniejszoną ilość jajek bądź tłuszczu.
Guma guar (E412)
Pozyskiwana jest z nasion rośliny Cyamopsis tetragondoloba (rodzina bobowatych), która uprawiana jest głównie w Indiach. Unia Europejska dopuściła stosowanie tego składnika w przemyśle spożywczym, gdyż jest to dodatek naturalny. Guma guar pełni funkcję zagęstnika oraz stabilizatora.
Guma ksantanowa (E415)
To cukier złożony pozyskiwany z fermentacji cukru, który zawiera w sobie pszenica, kukurydza czy soja. Odznacza się dużą lepkością i jest doskonałym zagęstnikiem. Dodatkowo bardzo dobrze łączy wodę z tłuszczami i zapobiega ich rozwarstwieniu.
Sól wapniowo-disodowa (E385)
To produkt syntetyczny, który występuje pod postacią białego proszku bądź kryształków. Doskonale pochłania wilgoć i ma właściwości konserwujące. Kiedy producent majonezu chce oszczędzić na jajkach lub tłuszczu, to wówczas dodaje więcej wody oraz sól wapniowo-disodową. Dzięki temu produkt dużej utrzymuje świeżość oraz się nie rozwarstwia.
Sorbinian potasu (E202)
Ten sztucznie otrzymywany konserwant wydłuża termin przydatności do spożycia danego produktu. Ceniony jest za to, że nie ma smaku i obecnie jest powszechnie stosowany w branży spożywczej.
Benzoesan sodu (E211)
Konserwant wytwarzany sztucznie. Hamuje rozwój bakterii, pleśni, drożdży i sprawia, że majonez ma dłuższy termin przydatności do spożycia.
Skrobia modyfikowana (E1404-E1452)
Uzyskuje się ją z naturalnej skrobi obecnej w roślinach. Nadaje majonezowi właściwą gęstość i jest w stanie zastąpić część żółtek oraz oleju.
Jaja w proszku
Susz jajeczny jest tańszy i ma na celu zastąpienie świeżych żółtek jaj. Powstaje w specjalnych komorach, gdzie umieszcza się świeże jaja i poddaje je suszeniu za pomocą gorącego powietrza.
Który majonez jest Twoim ulubionym?