Mało kto zna właściwości jadalnych owoców miechunki. Możesz uprawiać ją w ogrodzie

Mało kto zna właściwości jadalnych owoców miechunki. Możesz uprawiać ją w ogrodzie

Mało kto zna właściwości jadalnych owoców miechunki. Możesz uprawiać ją w ogrodzie
16.05.2023 12:22, aktualizacja: 16.05.2023 13:10

Miechunka peruwiańska to roślina, którą traktujemy najczęściej jako ozdobę. Tymczasem ona jest prawdziwą bombą odżywczą i witaminową.

Owoce miechunki można kupić w niektórych supermarketach. Zwykle używamy ich jako ozdobę do ciast czy tortów, gdyż pomarańczowe kulki wyglądają niezwykle dekoracyjnie. One kojarzą się z jesienią. Jednak tę roślinę możesz uprawiać także w doniczkach i na rabatach. Ona dopiero wkracza do Polski i nie jest jeszcze powszechna. A to szkoda, gdyż z pewnością upstrzy każdy ogród na pomarańczowo, a jej owoce urozmaicą Twoją dietę.

Jak należy uprawiać miechunkę?

Miechunka w naturalnych warunkach rośnie w Ameryce Południowej oraz Środkowej. Właśnie tam osiąga 1 m wysokości i należy do rodziny psiankowatych. Rośnie szybko, a jej przekwitłe kwiaty przypominają lampion chiński. W naszym kraju uprawiana jest jako roślina jednoroczna. Do wzrostu potrzebuje tylko żyznej gleby, a także słonecznego i ciepłego stanowiska. Nie jest bardzo wymagająca, ale potrzebuje sporo miejsca do swobodnego wzrostu. Miechunka jest dość ekspansywna. Możesz ją uprawiać w gruncie lub w donicach. W pierwszym przypadku sadzonki umieszczaj w odległości ok. 40 cm od siebie. Natomiast do uprawy balkonowej wybierz donicę, której pojemność wyniesie przynajmniej 10 litrów. Miechunkę możesz wysiać wprost do gleby (najlepiej na przełomie maja i czerwca) lub uprawiać z rozsady. Co ciekawe wykazuje sporą odporność na szkodniki i choroby. Zagrożeniem są dla niej tylko przędziorki. Ważną rzeczą jest natomiast regularne podlewanie, a także usuwanie chwastów, które wzrastają wokół niej.

miechunka, fot. gettyimages
miechunka, fot. gettyimages

Jakie właściwości ma miechunka?

Na zbiór owoców miechunki przygotuj się w sierpniu. Bierz tylko te, które same spadną lub mają intensywnie pomarańczową barwę. Wówczas będziesz miał pewność, że są soczyste. Ich smak jest dość specyficzny. Są kwaskowate i niektórzy mówią, że przypominają połączenie ananasa z pomidorem. Jednakże mają mało kalorii (w 100 gramach są tylko 53 kcal) i zawierają całą gamę witamin oraz minerałów. Warto tutaj wspomnieć o żelazie, wapniu, fosforze, witaminie A i C. Co więcej, wpierają działanie układu odpornościowego i neutralizują niektóre dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

miechunka, fot. gettyimages
miechunka, fot. gettyimages
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także