PoradyMam je w ogrodzie, bo to prawdziwy cud natury. Mało kto je docenia

Mam je w ogrodzie, bo to prawdziwy cud natury. Mało kto je docenia

Zwykle zjadamy tylko owoce, a wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że liście winogron mają ważne właściwości prozdrowotne i są źródłem wielu witamin i cennych minerałów. Na co konkretnie pomagają i w jaki sposób to robią?

liście winogron fot. getty images
liście winogron fot. getty images
Manuel

19.04.2023 19:08

Liście winogron, podobnie jak same owoce, są jadalne i warto je włączyć do swojej diety, bo mogą nam przynieść tylko korzyści. Coraz częściej stosuje się je także w postaci naparów oraz jako dodatek do kąpieli. Jeżeli do tej pory nigdy z nich nie korzystałeś, to warto to zmienić.

Właściwości prozdrowotne liści winogron

Liście winogron to cenne źródło witaminy A, C i B, a także wielu innych ważnych składników odżywczych i minerałów. Przede wszystkim potasu, błonnika, kwasu foliowego i licznych przeciwutleniaczy. Ze względu na mieszankę posiadanych elementów liście winogron wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Ponadto dbają także o elastyczność naczyń krwionośnych, pobudzają krążenie krwi i obniżają ciśnienie. Dzięki nim wzmocnisz swoją naturalną odporność, a wszelkiego rodzaju infekcje i wirusy rzadziej będą się ciebie imały.

Liście te oczyszczają także organizm ze zbędnych produktów przemiany materii (wspomagają trawienie i są dobrym środkiem stosowanym przy zaparciach), a także mają działanie moczopędne. Dzięki nim nasze jelita, nerki i pęcherz są w lepszym stanie. Do tego zawierają resweratol, który jeśli wierzyć najnowszym badaniom skutecznie przeciwdziała starzeniu się. Od wielu lat wiadomo jest także, że okłady z liści są dobre na żylaki i pomagają, jeśli masz powracające problemy z obolałymi i zmęczonymi nogami.

liście winogron, fot. getty images
liście winogron, fot. getty images

Liście winogron w kuchni - pod taką postacią można je spożywać

Liście te można jeść albo stosować jak herbatkę w postaci różnych naparów. Jeśli chodzi o spożywanie liści, to wiele osób twierdzi, że w smaku są bardzo podobne do szpinaku i mogą go z powodzeniem zastąpić w wielu daniach i potrawach. Często używa się też ich nieco podobnie do tego, jak w naszej tradycji używa się kapusty. Czyli zawija się w liście winogron mięso, ryż i różne inne potrawy. Dobrze sprawdzają się także jako dodatek do kanapek zastępujący sałatę, a także w gulaszu. Niektórzy używają ich także przy robieniu pikli, którym nadają charakterystyczny pikantno-kwaśny smak. Jak widać, możliwości użycia ich w kuchni jest mnóstwo.

liście winogron, fot. getty images
liście winogron, fot. getty images

Sekretny przepis na nawóz z musztardy