Mam masło zawsze gotowe do smarowania, choć cały czas trzymam je w lodówce!
Chcesz, by było świeże, więc przechowujesz je w lodówce. To jednak sprawia kłopot, ponieważ nie zawsze masz na tyle czasu, aby wyciągnąć je wcześniej i czekać, aż zmięknie. Poznaj nasz trik na masło gotowe do smarowania zaraz po wyjęciu z lodówki!
Kiedy spieszymy się rano do szkoły, na uczelnię lub do pracy, to twarde masło może nas mocno zirytować. Jedynym rozwiązaniem na przygotowanie kanapki jest wtedy jego krojenie. To zaś jest wysokokaloryczne, a zwykle nie chcemy sobie pozwalać na tak dużą dawkę tłuszczu. Cóż więc zwykle robimy w takiej sytuacji? Wybiegamy z domu bez śniadania lub w pośpiechu wstępujemy do przydrożnej piekarni po słodką drożdżówkę czy pełne cukru przekąski. To niezbyt zdrowe. To zaskakujące, ale wcale nie trzeba wcześniej wyciągać masła z lodówki, aby rozmiękło. Można przechowywać je tak, aby cały czas było miękkie i gotowe do smarowania. Jak?
Większość z nas przechowuje masło na blacie w maselniczce. Nie zdajemy sobie jednak sprawy z tego, jak szybko psuje się ono w takich warunkach i czasem nawet nie wiemy, że spożywamy je zjełczałe! Jednak i na to jest sposób. Możesz wykorzystać ukrytą funkcję pojemnika na masło, dzięki której zachowa świeżość na dłużej, albo zastosować inny ciekawy patent.
Sprytny trik na miękkie masło zaraz po wyciągnięciu z lodówki
Zwykle wygląda to tak, że po wyciągnięciu masła z chłodziarki musimy odczekać przynajmniej pół godziny, zanim będzie można nim smarować pieczywo. Niektórzy próbowali znaleźć alternatywę — przerzucali się na tak zwane "mixy". Te miały być miękkie zaraz po wyjęciu z lodówki i z łatwością rozprowadzać się po kromce. Co się jednak okazało? Ich smak pozostawia wiele do życzenia, a i ta miękkość bywa mocno wątpliwa.
Kupuj pełnowartościowe masło i smaruj nim pieczywo od razu po wyciągnięciu z lodówki
Jak to osiągnąć? Nic prostszego! Po prostu nie trzymaj go na dużych półkach, a już na pewno nie na samym tyle — przestrzeń przy tylnej ściance jest najchłodniejsza. Zamiast tego przygotuj wolne miejsce dla masła na drzwiach lodówki. Najlepiej, jeśli położysz je na tej najwyższej półce — tam, gdzie zwykle trzymamy jajka. To właśnie w tym miejscu panuje najwyższa temperatura, ponieważ ciepłe powietrze wpada tam przy każdorazowym uchyleniu drzwi. Genialne! Dzięki takiemu przechowywaniu masło jest świeże, ponieważ cały czas przebywa w chłodzie, ale jednocześnie jest mu na tyle ciepło, że pozostaje miękkie i gotowe do smarowania.