PoradyTymi domowymi sposobami zmiękczysz masło z lodówki w jedną minutę!

Tymi domowymi sposobami zmiękczysz masło z lodówki w jedną minutę!

Masło zaraz po wyjęciu z lodówki z reguły jest twarde jak kamień i w ogóle nie nadaje się do użytku. Co zrobić, żeby szybciej robiło się miękkie i można było z niego z łatwością korzystać? Podpowiadamy klika prostych rzeczy, które mogą Ci się tutaj przydać.

Masło z lodówki Fot. Genialne.pl
Masło z lodówki Fot. Genialne.pl
Manuel

15.11.2022 16:43

Ile trzeba czekać, aż masło z lodówki samo zmięknie?

Najprostszym sposobem na zmiękczenie masła jest wyjęcie zimnej kostki z lodówki i pozostawienie jej w temperaturze pokojowej na 30-60 minut, aż osiągnie temperaturę pokojową lub będzie nadawała się do smarowania. Czas ten będzie się różnił w zależności od temperatury pokojowej i tego, jak zimne jest masło na początku. Jeśli masło zaczyna robić się dość miękkie, ale nie jest jeszcze roztopione, włóż je z powrotem do lodówki na kilka minut, aby nie roztopiło się przed użyciem.

Jak szybko zmiękczyć masło z lodówki?

Jeśli czytasz ten artykuł, to istnieje duża szansa, że prawdopodobnie nie chce Ci się czekać godziny i szukasz sposobu na szybkie zmiękczenie masła. Oto jak zmiękczyć zamrożone lub schłodzone masło bez roztapiania go.

Masło z lodówki, fot. freepik
Masło z lodówki, fot. freepik

#1 Pokrój masło lub zetrzyj na tarce

Jeśli pokroisz laskę masła na mniejsze kawałki lub plasterki, zmięknie ono szybciej w temperaturze pokojowej. Jeśli potrzebujesz konkretnej porcji masła, odmierz ją, gdy masło jest w całości, używając pomiarów na opakowaniu jako przewodnika.

Tarte masło na małym talerzyku wygląda bardzo efektownie i często jest to metoda stosowana, kiedy mamy niespodziewanych gości.

Masło z lodówki Fot. Genialne.pl
Masło z lodówki Fot. Genialne.pl

#2 Górna półka drzwi lodówki

To jak szybko masło zmięknie zależy w sporym stopniu od jego usytuowania w lodówce. Miejscem w którym najlepiej jest przechowywać kostkę masła jest najwyższa półka znajdująca się u drzwi lodówki. Dlaczego właśnie tam? Bo jest to miejsce w Twojej lodówce o stosunkowo najcieplejszej temperaturze, najłatwiej się też ogrzewające. Jednocześnie jest wystarczająco zimne by masłu nic złego się nie stało.

#3 Potraktuj je mikserem

Niektóre przepisy na ciasta wymagają zmiękczonego masła. Może Ci tutaj przyjść z pomocą mikser elektryczny. Pokrój zimne masło na małe kawałki, a następnie potraktuj je mikserem aż zmięknie. Ten proces będzie super-szybki. Teraz możesz dodać inne składniki ciasta.

#4 Szklanka

Do szklanki wlej wrzątek i poczekaj, aby sama szklanka stała się gorąca. Potem wystarczy tylko wylać wodę, a gorącą szklanką nakryć kawałek masła na talerzyku. Ciepło szklanki sprawi, że masło szybko zmięknie. Pamiętaj tylko dobrać odpowiedniej wielkości szklankę, czy miseczkę, do masła, które chcesz szybko zmiękczyć.

Masło z lodówki Fot. Genialne.pl
Masło z lodówki Fot. Genialne.pl

#5 Mikrofalówka

Ta metoda sprawdza się najlepiej przy zmiękczaniu masła przeznaczonego do użycia jako smarowidło. Jeśli użyjesz tej metody do pieczenia, upewnij się, że masło nie zacznie się topić, ponieważ będzie zbyt miękkie dla przepisów na pieczenie. Aby zmiękczyć masło w mikrofalówce, umieść je w miseczce przystosowanej do mikrofalówki i podgrzewaj na 30 procent mocy (rozmrażanie) przez 15 sekund. Sprawdź konsystencję masła i powtórz, jeśli to konieczne. Zwróć uwagę, że nie zmiękczamy masła na pełnej mocy - zbyt często skutkuje to masłem roztopionym masłem w całej mikrofalówce. Ustawienie rozmrażania jest znacznie bezpieczniejsze.

Triki na przechowywanie jedzenia. Dzięki nim nic się nie marnuje w koszu